Jan Bureš: Krach jednání o brexitu ohrožuje (nejen) libru…

15.10.2018 12:21

Brexit začíná být reálným rizikem. Shoda na rozvodovém účtu mezi Británií a EU je sice v zájmu obou stran, především pak samotného Spojeného království. Naráží ovšem v tuto chvíli na politickou slabost premiérky Mayové na domácí půdě.

Jan Bureš: Krach jednání o brexitu ohrožuje (nejen) libru…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Některé body a v prvé řadě otázka Severního Irska jako by neměly rozumné kompromisní řešení. V ostatních bodech jako je finanční vypořádání, uznání občanských práv nebo nastavení přechodného období pro sjednání nové obchodní dohody už bylo dostatečné dohody dosaženo. Garance oddělení trhu Severního Irska je ale natolik citlivá, že ji na rozhádané britské politické scéně jednoduše Theresa Mayová zatím prosadit nedokáže. Co bude dál?

Pokud středeční summit EU potvrdí, že pokrok v jednání je zatím malý a není se od čeho odrazit, má Británie problém. Čas ubíhá a listopadový summit může kvůli nedostatku času spíše než samotnou rozvodovou dohodu řešit přípravy na exit Británie bez jakékoliv dohody – “pád” do právního vakua, které by bylo pro vzájemný obchod velice bolestivé.

I z tohoto důvodu bude libra na začátku týdne nervózní a pod tlakem se může pokusit atakovat úrovně v okolí 0,90 EUR/GBP. Zvlášť pokud opravdu středeční jednání skončí krachem. A nebude sama. Krach jednání o brexitu není dobrou zprávou ani pro euro, kterému na frontě s dolarem nebude pomáhat také výsledek voleb v Bavorsku nebo napětí kolem italského rozpočtu - návrh na příští rok musí italská vláda poslat do Bruselu nejpozději na začátku týdne.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …