Jan Bureš: Leden ve znamení rekordních intervencí, v únoru pravděpodobně došlo ke zvolnění

07.03.2017 12:46

Poslední čísla z ČNB ukazují, že příliv peněz do korun výrazně zesílil na začátku roku - především v prvních lednových týdnech.

Jan Bureš: Leden ve znamení rekordních intervencí, v únoru pravděpodobně došlo ke zvolnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za leden musela centrální banka intervenovat v celkovém objemu necelých patnáct miliard euro, což je víc než roční přebytek zahraničního obchodu. V únoru pravděpodobně intervence zeslábly - přírůstek volné likvidity i devizových rezerv ale pokračoval. Devizové rezervy tak v únoru po nárůstu o 9 miliard euro zlomily hranici 100 miliard euro (viz graf).

Rychlý příliv peněz do korun zpravidla naráží na absorpční kapacity českého finančního systému. Řada zahraničních hráčů tak s korunami nechtěně končí v derivátových kontraktech se zápornými implikovanými korunovými sazbami. Od těch se pak odvozuje ocenění forwardů, které padají pod 27,00 EUR/CZK. Vazbu mezi vyšší/nižší intervenční aktivitou ČNB a silnějším/slabším forwardovým kurzem koruny ukazuje následující graf.

I když lednový intervenční rekord bude těžké překonat, tak v následujících týdnech před vypnutím intervencí počítáme s tím, že příliv peněz do korun ještě zesílí. A to nehledě na to, že koruna podle většiny měřítek vypadá v tuto chvíli překoupeně a po ukončení intervencí se nedají vyloučit ani její krátkodobé ztráty.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty