Jan Bureš: Libra v extázi z první vážné dohody o Brexitu

08.12.2017 10:52

Brexit se posouvá do druhé fáze. Dnes ráno premiérka Mayová a šéf Evropské komise Juncker oznámili, že v první fázi došlo k dostatečnému pokroku ve třech základních oblastech - právech občanů EU a Velké Británie, finančním “rozvodovém účtu” Británie (příspěvky do rozpočtu EU po Brexitu) a zejména pak v otázce Severního Irska.

Jan Bureš: Libra v extázi z první vážné dohody o Brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Zdá se, že EU v mnoha ohledech dosáhla svého a podle Financial Times přiznávají jejich “relativní vítězství” i britští vyjednávači. Británie bude přispívat do evropského rozpočtu ještě dlouho po vystoupení z klubu (v celkovém objemu 40-60 miliard euro) a občanům EU budou v Británii garantována do velké míry stávající práva. Na druhou stranu Británie může být spokojena s tím, že nakonec opouští EU jako jeden celek, včetně Severního Irska, i když za cenu dalších výrazných garancí a ústupků.

Libra bezprostředně po oznámení začala výrazně posilovat a připsala si na frontě s eurem okolo 1,5 %. Víc než konkrétní podoba kompromisu a jeho (ne)výhodnost pro Británii investory těší sám fakt, že se jednání posunou do druhé fáze, ve které se budou řešit obchodní vztahy. Na to netrpělivě čekají britští podnikatelé, kteří v nejistém prostředí posledních několik kvartálů osekávali investice. Na rozdíl od eurozóny, jejíž ekonomika viditelně šlape poslední rok na plyn, zpomalila britská ekonomika na nejpomalejší tempo růstu za posledních pět let.

I když se Brexit v původním termínu stejně pravděpodobně nepodaří dojednat, samotné otevření obchodních otázek přinese pro řadu britských podniků úlevu a bude pomalu omezovat nepříjemnou nejistotu.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…