Jan Bureš: MMF se opřel do Donalda Trumpa

19.04.2018 10:48

Mezinárodní měnový fond kritizuje Spojené státy za plánovanou rozpočtovou injekci.

Jan Bureš: MMF se opřel do Donalda Trumpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podle šéfa rozpočtového oddělení MMF Vitora Gaspara není zapotřebí v tuto chvíli podporovat globální ekonomiku novými rozpočtovými impulsy. Doporučení budovat “rezervy na horší časy” se ostatně týká většiny vyspělého světa. Celkový globální dluh podle MMF v roce 2016 dosáhl nových historických maxim a přesáhl 164 bilionu dolarů - 225 % globálního HDP.

Za většinu dluhu jsou zodpovědné vyspělé ekonomiky a přes 60 % tvoří soukromý dluh (necelých 40 % dluh vládní). Na nárůstu globálního dluhu v poslední dekádě se ovšem zdaleka nejvíce podílí rozvíjející se trhy, a to především Čína. Nárůst zadlužení čínských podniků a domácností stál v poslední dekádě skoro za polovinou nárůstu globálního zadlužení. Od roku 2001 se čínské zadlužení zvýšilo z 1,7 bilionu na 25,5 bilionu dolaru a dnes také více jak dvojnásobně přesahuje čínské HDP.I proto stále považujeme čínský státem ovládaný finanční systém za jedno z nejbolavějších míst světové ekonomiky - ne jen kvůli úrovni dluhu, ale především kvůli jeho rychlému nárůstu a tím pádem i vysoké pravděpodobnosti poskytnutí “pochybných” úvěrů.

Proč ale kritika USA? Spojené státy vystupují z řady. Vyspělé ekonomiky jsou přes velký nárůst zadlužení Číny stále zodpovědné za většinu globálního dluhu a dnešní časy jsou ideální pro snižování zadlužení a tím i zvyšování odolnosti ekonomik pro horší časy. Jak připomíná MMF, v dnešních časech jsou “fiskální multiplikátory” nízké a rozpočtové injekce proto nepřinesou moc užitku a současně rozpočtové úspory ani moc nemusí bolet. Všechny vyspělé ekonomiky to chápou a mají v plánu veřejné deficity i zadlužení v nejbližších letech snižovat… až na USA, kde daňové škrty a nové výdaje mají v následujících pěti letech zvýšit veřejné zadlužení ze 108 na 117 % HDP.

Jan Bureš
ekonom 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…