Jan Bureš: Německo kvůli Číně sundává nohu z plynu

25.01.2016 14:06

Poslední německá čísla ukazují, že nervozita na akciových trzích a strach z čínské nákazy se nakonec zakously i do optimismu německých podnikatelů.

Jan Bureš: Německo kvůli Číně sundává nohu z plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Ostře sledovaný index německé podnikatelské nálady Ifo (na úrovni 107,3) sice stále ukazuje na solidní růst ekonomiky. V tomto roce dál sázíme na růst Německa o 1,7% - odhad podle výsledku indexu Ifo na začátku roku je o něco málo slabší (viz graf).  Pokles očekávání i hodnocení současné situace do blízkosti ročních minim ale naznačuje, že ve vzduchu je cítit rostoucí nejistota. To je důležité i pro Česko a Polsko, kde index německé podnikatelské nálady funguje tradičně jako jeden z nejlepších předskokanů hospodářského vývoje.

 

Pohled do struktury německé nálady nabízí spíše uklidnění. I když se podle očekávání zhoršuje nálada v průmyslu a nijak oslnivě si nevede ani stavebnictví, obchod se díky dobré náladě německých spotřebitelů veze dál na pozitivní vlně. Při pohledu na německý trh práce není divu - i když spotřebitelská nálada sestoupila ze svých loňských maxim, stále se pohybuje na jedněch z historicky nejvyšších úrovní.

Tržní reakce na německou náladu pravděpodobně nebude výrazná, protože trochu jiným jazykem říká podobnou zprávu jako první odhady evropských indexů PMI. Pro ECB to ale může být další důvod, proč brát současnou volatilitu na trzích vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…