Jan Bureš: Němečtí ekonomové kritizují ECB… Právem?

09.11.2017 17:06

Německý ekonomický výbor ve své zprávě pro Parlament varuje před přehříváním německé ekonomiky. Růst je prý delší dobu příliš vysoký a v kombinaci s nízkými úroky vede k nezdravému přehřívání a růstu cen nemovitostí. To může časem způsobit problémy, proto němečtí ekonomové hlasitěji kritizují ECB. Je situace tak vážná?

Jan Bureš: Němečtí ekonomové kritizují ECB… Právem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Němci rostou tempem okolo 2 %, což na první pohled z české kotliny jako “nebezpečně rychlé” tempo rozhodně nevypadá. Ale Německo je na vyšším stupni ekonomického vývoje a jeho “přirozený růst” je proto nižší - jednoduše řečeno, začne se přehřívat i při nižších otáčkách. Němci přitom na německé poměry nadprůměrným tempem rostou již poslední čtyři roky, a to podobně jako v Česku s nezaměstnaností poblíž rekordních minim.

Dalším varovným signálem je slabá produktivita. Přirozené tempo růstu by měla diktovat v delším období především produktivita práce. Ta v Německu v posledních sedmi letech přes slušný růst ekonomiky rostla žalostně nízkým tempem okolo 0,5 % ročně, a teprve na konci uplynulého roku se dostala na předkrizové úrovně. Přirozené tempo růstu sice v tuto chvíli zvyšuje příznivý demografický vývoj - přírůstky obyvatel - ten ale bude časem slábnout… (viz grafy)

Sečteno, podtrženo, německá ekonomika roste delší dobu nad svým dlouhodobým průměrem a nad svými dlouhodobými možnostmi. Tyto možnosti - “přirozené tempo růstu” - navíc mohou dále spíše klesat, nežli růst. Pokud se Německo nechce “uvařit ve vlastní šťávě”, bude skutečně potřebovat v nejbližší době utáhnout měnové kohouty.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…