Jan Bureš: O komplikované pomoci Ukrajině a nové prognóze Evropské komise

26.02.2014 10:16

Ukrajinská hřivna se včera propadla na nová historická minima poté, co političtí lídři odložili složení nové vlády na čtvrtek.

Jan Bureš: O komplikované pomoci Ukrajině a nové prognóze Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Evropská ministryně zahraničí Catherine Ashtonová i evropský hospodářský komisař Olli Rehn sice slíbili Ukrajincům pomoc bez přechodného vedení, ale rozhovory nemohou začít. A jednání pravděpodobně budou komplikovaná. Těžko si představit, že pomoc poskytne Evropská unie nebo některý z jejích členských států bez účasti MMF a tedy i bez požadavků na tvrdé reformy. Evropští politici mají také slovy polského premiéra Donalda Tuska strach, že Ukrajinci by použili evropskou pomoc pouze k jednoduchému splacení ruských dluhů. Investoři se právem bojí, že zahraniční pomoc může do Kyjeva dorazit pozdě.

 Včera také Evropská komise zveřejnila novou prognózu. Na tento rok očekává podobně jako my pomalý růst (1,2 %) a na rok 2015 jen velice mírné zrychlení (1,8 %). Pomalé oživení ponechá podle Komise vysokou míru nezaměstnanosti, která by se v nadcházejících dvou letech měla pohybovat okolo 12 %.

Prognóza Komise je základem pro vládní plány na stabilizaci veřejných financí (stabilizační a konvergenční programy). Podle poslední prognózy se mimo naplánovanou trať dostávají z velkých ekonomik Francie a Španělsko.  Z menších ekonomik pak také Česko, kde Komise odhaduje kvůli vyšším výdajům vlády a změnám v daních vyšší deficit pro příští rok (3,3 % HDP).

Splácení dluhů (a to nejen vládních) může podle Komise ztížit přetrvávající velice nízká inflace - pro tento rok Komise podobně jako my očekává inflaci v eurozóně v okolí 1 %. Otázkou je, zda s tímto rizikem bude chtít něco dělat Evropská centrální banka. Řadě centrálních bankéřů, především z Německa, se do dalšího uvolňování měnové politiky vůbec nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…