Jan Bureš: Policejní razie na úřadu vlády zatím české trhy nerozhodila

15.06.2013 7:27

Policejní razie na úřadu vlády a největší zatýkání bývalých politiků a vysokých státních úředníků v historii České republiky zatím s domácími trhy příliš nezacvičilo. Je to vcelku pochopitelné.

Jan Bureš: Policejní razie na úřadu vlády zatím české trhy nerozhodila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Česká koruna tradičně zůstává vůči domácím politickým krizím i předčasným volbám relativně imunní. Na rozdíl od Maďarska, Rumunska nebo Bulharska, střídání u kormidla neprobíhá tak radikálním způsobem. Stačí vzpomenout na rumunskou ústavní krizi, která v roce 2012 vedla k více než 6ti měsícům občanských nepokojů. Radikální postup maďarského premiéra Viktora Orbána proti opozici po posledních vyhraných volbách také investory pořádně zneklidňuje. Polsko je v posledních letech politicky poměrně čitelné a podobně jako u nás tam obavy z výsledků voleb (byť předčasných) nehrají na trzích větší roli. Stačí ale sáhnout hlouběji do historie, kdy v roce 2005 vyhrála ultrakonzervativní strana Právo a spravedlnost. V tu chvíli byla pro zlotý politická scéna kriticky důležitou proměnnou.
 
V Česku zatím nic nenasvědčuje tomu, že by i případný pád vlády a předčasné volby měly být pro trhy velkým šokem. Do řádných voleb (jaro 2014) navíc již stejně není daleko. Hlavním rizikem - slovy Karla Schvarzenberga - by byl scénář, ve kterém by policie pro takto velký a závažný zásah neměla dostatečně silné důkazy. Pak by například (zatím nepotvrzené) zprávy o zatčení šéfa vojenského zpravodajství mohly vést k ohrožení důvěry v českou demokracii. Takový scénář si zatím nikdo na politické scéně ani na trzích nepřipouští. Dokud ale neznáme bližší souvislosti zásahů a obvinění, nelze ho jednoznačně vyloučit.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …