Jan Bureš: Proč akcie padají, když americký trh práce jen kvete?

11.01.2016 11:47

Čísla z amerického trhu práce dopadla výborně - velice silný přírůstek pracovních míst (292 tisíc) a nárůst míry participace. Trhy se z nich ale moc těšit nedokázaly. Akciový index S&P 500 nejprve vyskočil vzhůru, ale nakonec zisky nedokázal udržet a skončil se ztrátou dalšího procenta. Celkově tak za první týden nového roku americké akcie ztratily více jak 6 %. Kde se nervozita na trzích bere a co čekat dál?

Jan Bureš: Proč akcie padají, když americký trh práce jen kvete?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za prvé, je třeba upozornit, že americká čísla až na trh práce v posledním měsíci překvapovala spíše negativně. Zejména z průmyslu kvůli kombinaci silného dolaru a padající ceny ropy nepřicházejí dobré zprávy. I když průmysl tvoří jen malou část americké ekonomiky (okolo 10 %), přicházející čísla setrvale snižují náš odhad amerického růstu ke konci roku (1,2 %).

Za druhé, trhy jsou dál primárně svázané nejistotou z dalšího vývoje v Číně. První týden se nesl ve znamení zmatků a nejistoty, jakými pravidly nakonec bude chtít Peking škrtit volné pohyby akciového trhu. Investoři znovu dostávají strach, že “strana” nemá situaci na trzích vůbec pod kontrolou a dají se čekat další ztráty yuanu i čínských aktiv.

A za třetí, silná čísla z amerického trhu práce si mohli někteří investoři přeložit jako záruku, že Fed bude pokračovat s utahováním měnové politiky dále, aniž by bral jakýkoliv ohled na problémy v Číně nebo tržní volatilitu. Je ale pravda, že většina trhu již sázky na růst amerických sazeb postupně snížila - v tuto chvíli trhy věří již pouze růstu sazeb o 25-50 bps.

Co si z toho vzít? Zchladit napětí a nervozitu na trzích možná nebude tak jednoduché. I když věříme, že vyspělé trhy mohou ustát prohlubující se čínské potíže (pokud zpomalení Číny nepřesáhne 1-2 p.b.), nejistota na trzích může nějakou dobu přetrvat. V tomto týdnu mohou pozornost trhů přitáhnout vedle další série čínských čísel, především výroky členů Fedu. Bude zajímavé, jak budou reagovat na poslední nárůst nervozity na trzích…

Jan Bureš

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…