Jan Bureš: Proč české dluhopisy procházejí “těžkým” obdobím?

11.07.2017 9:49

České dluhopisy upadly v nemilost. Za posledních čtrnáct dní ztratil desetiletý český dluhopis přes 3 % a jeho výnos v důsledku toho atakoval úroveň 1,20 % - nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Ještě před rokem se přitom pohyboval zhruba o 1 procentní bod níže v těsné blízkosti nuly. Až pondělní obchodování přineslo určitou stabilizaci. Co se stalo?

Jan Bureš: Proč české dluhopisy procházejí “těžkým” obdobím?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Na domácí scéně nic až tak zásadního. Komunikační masáž ČNB, připravující si půdu pro první růst úrokových sazeb, ovlivňuje spíš kratší výnosy. Ty zdaleka nešly vzhůru tak výrazně jako delší konec české křivky - dvouletý výnos je stále níž než před rokem a pohybuje se v záporných vodách (-0,27 %). Startérem výprodeje delších českých dluhopisů byl německý trh. Ten podobně jako většina evropských trhů reagoval na změnu komunikace ECB, které se v hlavě honí myšlenky na ukončení politiky kvantitativního uvolňování. Současně s tím se Fed chystá dluhopisů ve svém portfoliu zbavovat. Přístup centrálních bank k dluhopisovému trhu se tak pravděpodobně “revolučně” změní. Posledních devět let působily banky v roli nákupčích dluhopisů a teď je na obzoru obrat. Není divu, že se dluhopisoví investoři začínají bát. Tato změna sentimentu zasáhla i český trh.

Nehledě na jakékoliv domácí fundamenty, tak i na českém dluhopisovém trhu probíhá výprodej, který je ještě výraznější než na trhu německém. Rozpětí mezi českým a německým desetiletým výnosem není daleko od úrovní, které naposledy bylo vidět v roce 2012 - v době vrcholu euro-krize.

Je pravděpodobné, že výprodeje dluhopisů nebudou dál pokračovat stejným tempem jako v posledních několika týdnech. Trhy byly zaskočeny změnou komunikace v ECB, a proto byla reakce tak bouřlivá. Je pravděpodobné, že ukončení QE v eurozóně, stejně tak jako redukce bilance Fedu budou velice pozvolné. I tak se ale trend na dluhopisových trzích pravděpodobně definitivně otáčí a éra super-nízkých výnosů se blíží ke svému konci. To je důležitá zpráva i pro české ministerstvo financí - doba výhodného zadlužování je také pomalu u konce.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …