Jan Bureš: Průmysl lehce zklamal, jak moc se trefí ČNB s optimistickými sázkami na český růst

07.08.2017 14:30

Světová ekonomika šlape na plyn. Ve druhém kvartálu eurozóna opět zrychlila (0,6 % mezikvartálně), podobně příjemně překvapuje i Japonsko a nakonec i Spojené státy (rovněž růst okolo 0,6 % mezikvartálně). Navíc silná červencová čísla z amerického trhu práce ukazují na dobrý výkon i ve třetím kvartálu.

Jan Bureš: Průmysl lehce zklamal, jak moc se trefí ČNB s optimistickými sázkami na český růst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

To vše je nakonec dobře i pro Česko a i proto možná až překvapivě výrazně Česká národní banka minulý týden zvýšila svůj odhad českého růstu (na 3,6 % v tomto roce). Jestli udělala správně, mohou trochu naznačit již následující dva týdny.

Dnešní průmysl (za červen) sice zůstal za očekáváním trhu, celkově ale za celý druhý kvartál zrychlil. I proto by se mohla dynamika HDP ve druhém kvartále držet poblíž 3% (viz náš nowcast níže). ČNB je z tohoto pohledu možná až příliš optimistická (3,5%).

I pokud se ovšem bude plnit optimistická prognóza ČNB ohledně růstu, nebude to v zásadě tlačit centrální banku v dohledné době k žádné další akci. Prognóza ukazuje na potřebu dalšího utažení měnové politiky až v příštím roce.

A v podobně opatrném duchu se neslo i páteční setkání centrálních bankéřů s analytiky. Zdá se, že bankovní radu by k dřívějšímu zvýšení sazeb mohla rozhoupat pouze slabší koruna. Za předpokladu, že by sázkaři na silnější korunu ztratili trpělivost a začali zavírat své dlouhé korunové pozice. Koruna se sice ke konci týdne pod lehký tlak nakonec dostala, takovéto pohyby jsou však zatím pod rozlišovací schopnost bankovní rady.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…