Jan Bureš: Průmysl šlape na plyn, Česko je třetí nejrychlejší

14.12.2015 15:05

Průmyslová produkce v eurozóně šlápla na plyn a zrychlila v říjnu na 1,9 % meziročně. To je jedno z nejrychlejších temp růstu za poslední čtyři roky. A ještě lépe se daří průmyslu v celé Evropské unii (+2,4 %). Česko hlásí třetí nejrychlejší dynamiku průmyslu v celé Unii (6,4 %).

Jan Bureš: Průmysl šlape na plyn, Česko je třetí nejrychlejší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Z velkých ekonomik zůstává trochu zklamáním stagnace průmyslu v Německu, které jde pravděpodobně na vrub poklesu zakázek ze zahraničí. Naštěstí pro našeho hlavního obchodního partnera, Německo prochází obdobím zrychlující domácí poptávky. Příjemné je také vidět, že zrychluje průmysl ve Francii, Itálii a Španělsku. Z pohledu jednotlivých odvětví dál nejrychleji roste produkce elektřiny, chemického průmyslu a rafinérií, páteřní sektory jako strojírenství lehce zaostávají.

Solidní říjnový průmysl potvrzuje dobrý konec roku v evropské ekonomice. Věříme, že ve čtvrtém kvartále ekonomika eurozóny zrychlí své tempo růstu na 1,7 % meziročně. Euro ale pravděpodobně z dobrých čísel moc nevytěží. V tomto týdnu je ústřední událostí nejen pro eurodolar zasedání amerického Fedu. Lehce lepší evropská čísla také nemají výraznější potenciál změnit chování ECB - tj. urychlit exit z politiky kvantitativního uvolňování. Poslední propady cen ropy naopak budou v nejbližších měsících tlumit snahu inflace odpoutat se od nuly. ECB se v tomto světle zatím nemusí bát, že by zrychlující hospodářství začalo generovat výraznější inflační tlaky. 

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…