Jan Bureš: Quo vadis, Číno?

05.01.2016 14:05

V pondělí zažily americké akciové trhy nejhorší novoroční start od roku 2008. I když důvodů bylo na první pohled více - napětí na Blízkém východě, slabá nálada v americkém průmyslu - zásadní byl bezesporu jeden, a to neřízený pondělní výprodej čínských akcií. Pro další vývoj na trzích tedy bude důležitý další vývoj v Číně. Co čekat?

Jan Bureš: Quo vadis, Číno?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Přestože jsou dnes čínské akcie díky masivní injekci krátkodobé likvidity (20 mld. USD) klidnější, investoři pravděpodobně budou s nervozitou čekat na konec týdne, kdy má skončit zákaz prodejů akcií pro velké investory. Nicméně i když čínské autority takticky sehrají hru s trhy v následujících dnech a týdnech nakonec dobře, nic to nezmění na tom, že Čínu patrně čeká další zpomalení a zřejmě i oslabení měny, resp. pokles hodnoty domácích aktiv. Proč?

Listopadové zlepšení v makro-číslech (od průmyslu po maloobchod), bylo pravděpodobně pouze dočasným záchvěvem optimismu v reakci na některé jednorázové stimuly. Čínská vláda na podzim ulehčila přístup k hypotékám a daňovými úlevami jednorázově podpořila prodeje aut. Zdá se ale, že již na konci roku dočasný pozitivní stimul z čísel vyprchal. Předluženost čínských podniků v kombinaci s nadměrnými kapacitami v průmyslu, plnými sklady a prudkým poklesem výrobních cen (který od jakékoliv další výroby na sklad odrazuje) nevěští nic dobrého. Odbourávání nadměrných kapacit, zásob a potíže s těžko splatitelnými dluhy budou čínský průmysl tížit dál.

Relativně lépe se daří sektoru služeb a z pohledu poptávky spotřebě domácností. Průmysl je ale v Číně těžká váha, která tvoří na rozdíl od vyspělých ekonomik skoro polovinu HDP a zaměstnanosti. Proto se Čína dalšímu zpomalování nevyhne - a s tím pravděpodobně i tlaku na oslabování měny a na devizové rezervy. Reakcí na to pravděpodobně budou nové rozpočtové a měnové stimuly. T však nedokáží obrátit běh světa, ale pouze zmírnit bolest z procitnutí do nové reality. Pokud čínský růst zpomalí k tempům okolo 5-6 %, nemělo by to vyspělé ekonomiky ohrozit - negativní dopad na Česko a na Německo v takovém případě odhadujeme do půl procentního bodu. Výraznější čínská krize by ale mohla především eurozónu nepříjemně potrápit.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …