Jan Bureš: Řecká dohoda = portugalská past

31.01.2012 10:19

Evropská krize se ve stejných obměnách vrací zas a znova jako bumerang.

Jan Bureš: Řecká dohoda = portugalská past
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Zhruba po roční pauze opět dopadá i na slabší ze dvou zemí na Pyrenejském poloostrově - Portugalsko. To sice není pod takovým tlakem novinářů, politiků a mezinárodních institucí jako Řecko, ale výnosy portugalského desetiletého výnosu i tak včera vystřelily vzhůru o více jak 200 bps a překročily 17 %. Problémy Portugalců nejsou tak hluboké jako ty řecké, i tak jsou však druzí v řadě na osekání dluhů.

Dnešní cestovní mapa MMF počítá s tím, že se Portugalci po prudkém propadu hospodářství v roce 2012 (-3 %, třetí propad v řadě) vrátí postupně k růstu přesahujícímu dvě procenta. Tak rychle Portugalsko nerostlo od roku 2000, tedy za posledních dvanáct let. Nereálnost současných předpokladů MMF je jenom podtržená tím, že by se Portugalsko současně s návratem k “rychlému” růstu mělo dostat z hlubokých deficitů běžného účtu platební bilance (dnes skoro 9 % v roce 2016 necelá 3 %). Ty jsou důsledkem nízké konkurenceschopnosti Portugalska a odrážejí vysokou závislost soukromého sektoru i státu na penězích ze zahraničí. Pravděpodobnost, že se Portugalcům podaří, za soustavného technokratického tlaku MMF na úsporná opatření, poměrně rychle obnovit konkurenceschopnost hospodářství, je nízká a závislost bankovního sektoru na penězích ze zahraničí (v poslední době především od ECB) přetrvá. Tento smrtící koktejl dodatečných úsporných opatření, která pouze prohlubují recesi a neschopnost splácet dluhy, se tak může lehce týkat i Portugalska.

Soukromí věřitelé navíc budou po masivních ztrátách v Řecku netrpěliví a budou chtít vidět kroky, které Portugalce skutečně postaví na nohy. Eventuální návrat Portugalců na trhy proto může připomínat noční můru. Aby byli schopni splácet své dluhy při současných výnosech, museli by primární přebytky země přesahovat 15 %.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…