Jan Bureš: Řecký volič poslal marxisty do vedení země

26.01.2015 14:06

Alexis Tsipras, šéf radikálně levicové řecké strany Syriza, řekl ve víkendovém rozhovoru, že v jeho rukou bude řecká ekonomika v bezpečí. Budeme mít šanci se rychle přesvědčit. Podle předběžných výsledků by extrémně levicová strana měla získat polovinu mandátů v třísetčlenném zákonodárném sboru. Zatímco socialistům napříč Evropskou unií poslouží pravděpodobně vítězství Syrizy jako hůl na prosazování expanzivnějších rozpočtových politik, konzervativnějším politikům včetně německé kancléřky Angely Merkelové bezesporu přidělají vrásky na čele. Syriza chce kromě volnějších rozpočtových otěží také otevřít debatu o dalším osekání veřejného dluhu, který v tuto chvíli přesahuje 170 % HDP.

Jan Bureš: Řecký volič poslal marxisty do vedení země
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Většina řeckého dluhu jde v tuto chvíli (z 80 %) za národními vládami a nadnárodními institucemi (EFSF, MMF, ECB). A pro ty jsou výraznější řecké odpustky většinou politicky i právně těžko přijatelné. Lze si ještě představit, že Trojka (ECB, MMF, EK) a členské země eurozóny kývnou na natažení splatnosti půjček a další snížení úrokových plateb. To může Řecku přinést úlevu maximálně okolo 15 % HDP (v čisté současné hodnotě veřejného dluhu).Výměnou za to by ale Trojka pravděpodobně požadovala pokračování rozpočtové i reformní disciplíny. Problém je, že představy Syrizy jsou o poznání radikálnější. Její výrazné vítězství znamená, že navrch mohou mít radikální proudy uvnitř strany a dohoda se nemusí hledat jednoduše.

Řekové ji sice nepotřebují okamžitě a vzhledem k tomu, že hospodaří s primárním přebytkem rozpočtu, nejsou nedohodou ohroženy základní sociální politiky Řecka - penze, platy policistů a státních úředníků. Ohroženy by ale byly splátky úroků a dluhu (do poloviny roku přes 10 miliard euro). Bez dohody tak Řecku nakonec mohou reálně hrozit nedodržení závazků a ztráta přístupu k likviditě z ECB. V takovém případě by byl exit z eura na spadnutí.

Bezprostřední reakce na řecké volby by měla být na euru i na řeckých dluhopisech spíše negativní. Hodně ale bude záležet na dalších vyjednáváních. Zatím by negativní přesah na další země jižního křídla nemusel být velký. ECB jim svým rozhodnutím z uplynulého týdne dodala silnou preventivní medicínu.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.