Jan Bureš: Ropa dále láme rekordy, ale delší výnosy zůstávají překvapivě nízko

09.06.2016 13:36

Cena ropy míří vzhůru a od lednových minim už si připsala skoro 100 %. Zajímavé je, že se to zatím vůbec neodráží ve výnosech dlouhých evropských dluhopisů. Ba naopak, výnos desetiletého německého bundu se pohybuje poblíž svých historických minim. Přitom právě pokles cen ropy srazil na začátku roku delší evropské výnosy dolů. A teď jako by se jim nechtělo sledovat ropu zpátky směrem vzhůru. Proč a co můžeme čekat dál?

Jan Bureš: Ropa dále láme rekordy, ale delší výnosy zůstávají překvapivě nízko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za prvé, svoji roli může sehrávat zrychlení tisku peněz v eurozóně - ECB v březnu rozhodla, že bude dluhopisy z trhu skupovat rychleji (tempem 80 miliard eur/měsíc). Na trzích jako je německý, kde jsou výnosy dluhopisů do pěti let pod depozitní sazbou ECB (-0,40 %), je přitom ECB odsouzena k nákupu výhradně delších cenných papírů. To je voda na mlýn dluhopisům s dlouhou splatností.

Za druhé, dluhopisoví investoři mohou mít na rozdíl od jiných trhů větší pochybnosti o udržitelnosti dražší ropy. Zda tomu tak je, uvidíme. Také nejsme fanoušky pokračujícího růstu cen ropy.Za třetí, dobrým důvodem proč se dlouhé výnosy a ropa rozešly, může být skutečnost, že za poklesem ropy na začátku roku stály jiné faktory, než stojí za jejím růstem dnes. Za poklesem ceny ropy na začátku roku stály podle našeho názoru primárně obavy o zdraví globální poptávky (strach ze slabší Číny), zatímco za jejich růstem dnes stojí nabídkové faktory (výpadky produkce v Kanadě a Nigérii). V této optice tak za poklesem výnosů a dlouhodobých inflačních očekávání na začátku roku nestála přímo cena ropy, ale strach o globální poptávku…, který současně táhl dolů i ceny ropy. 

Ať už hraje zásadní roli jakýkoliv faktor, jasné je jedno. Krátkodobá vazba delších evropských výnosů na ceny ropy zeslábla. To ale neznamená, že německé výnosy zůstanou do nekonečna přikovány u nuly. Dlouhodobá vazba delších výnosů na inflaci funguje dál. Pokud tedy v druhé polovině roku uvidíme vyšší inflaci, měl by se delší konec německé křivky posunout výše. Bude to ale ještě chvíli trvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…