Jan Bureš: Rozdrobené povolební Španělsko

21.12.2015 15:05

Ve Španělsku nastanou těžší časy. Parlamentní volby sice přinesly poměrně jasné vítězství vládnoucím lidovcům (zisky dokonce předčily očekávání). Potíž je, že není s kým vládnout. Problémem je především slabý výkon liberálů Ciudanos (Občané). Ti by byli logicky hlavním partnerem k vyjednávání jak pro lidovce, tak pro druhé socialisty. Namísto očekávaných 20 % hlasů ale získaly pouhých 14 % a ani jedné z největších politických stran s formováním koalice příliš nepomohou.

Jan Bureš: Rozdrobené povolební Španělsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Situaci také komplikuje skutečnost, že proti-reformní ultralevicová strana Podemos (obdoba řecké Syrizy) naopak překvapila vyšším počtem hlasů a stane se třetí nejsilnější stranou v parlamentu.

Co tedy od výsledků španělských voleb čekat? Ukazují na to, že čtvrtá největší země eurozóny je reformami také trochu unavená. Prvotní reakce trhů tak bude pravděpodobně negativní.Situace ale není zdaleka tak vážná jako v Řecku. Vládnoucí pravice jasně zvítězila a proti-reformní síly budou mít těžko určující vliv na politiku nové vlády. Rozdrobenost parlamentu ale ukazuje na výrazné názorové rozdíly v dnešním Španělsku a jakákoliv vláda bude z povahy věci nestabilní. Zdá se tedy, že se nové reformy v tuto chvíli odkládají na neurčito. To je scénář podobný poslednímu vývoji v Portugalsku a má hodně daleko k řeckému “revolučnímu” odporu a nakročení k anti-reformním krokům…

V nejbližších dnech a týdnech bude Španělsko každopádně v centru pozornosti. Pro trhy by byla patrně nejpřijatelnější velká koalice lidovců a socialistů. Všechny další varianty jsou buď hodně krkolomné (spojení socialistů, Podemos a liberálů) anebo počítají s menšinovou a o poznání méně stabilní vládou.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…