Jan Bureš: Rozjetý průmysl s kudlou v zádech

02.02.2012 18:29

Nálada v průmyslu je na začátku roku 2012 v globálním měřítku dobrá. V posledních dnech to potvrdila série lednových podnikatelských nálad v největších světových ekonomikách.

Jan Bureš: Rozjetý průmysl s kudlou v zádech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

I proto se trhům zatím daří s úspěchem nevěnovat moc pozornosti zmatenému managementu euro-krize. Globální ekonomika připomíná v tuto chvíli vcelku spolehlivě rozjetou lokomotivu, kterou ale nedořešená euro-krize může kdykoliv vykolejit.

Velice příjemná jsou především čísla z USA. Nálada v průmyslu roste třetí měsíc v řadě, je na úrovních potvrzujících jednoznačně probíhající expanzi a z hlediska struktury nálady je velice pozitivní vidět silné nárůsty nových objednávek. V Evropě je rozpoložení pochopitelně horší, a to především v těch zemích, které jsou trhy nebo nadnárodními institucemi tlačeny do tvrdých úsporných opatření. Nálada v průmyslu zůstává na úrovních potvrzujících pokračující pokles ekonomik eurozóny (PMI pod klíčovou hodnotou 50). Na druhou stranu i zde vidíme druhý měsíc v řadě zlepšení, což může být znakem stabilizace a hledání dna hospodářského cyklu.

Mezi Amerikou a Evropou pak leží většina asijských ekonomik. Některé z nich hlásí v průmyslu silnou expanzi (Indie), jiné lehký pokles (Čína). Napříč Asií je ale vidět podobně jako v Evropě minimálně druhý měsíc v řadě vylepšování podnikatelských nálad tažené především novými objednávkami.

Z tohoto pohledu není moc příjemné vidět zhoršující se náladu v českém průmyslu, která je v kontrastu nejen s eurozónou, ale i například se sousedním Polskem nebo Maďarskem.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…