Jan Bureš: Růst mezd stejně jako inflace ukazujne na blížící se konec intervencí

10.03.2017 11:16

Dalším dílem do skládačky “konec intervencí” je dnešní růst mezd za čtvrtý kvartál 2016.

Jan Bureš: Růst mezd stejně jako inflace ukazujne na blížící se konec intervencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Dynamika průměrné mzdy oproti třetímu kvartálu sice lehce zvolnila (4,2 %), na plyn ale šlape mediánová mzda (+6 %). To ukazuje na rychlejší růst mezd u nižších příjmových skupin a střední třídy, tedy skupin obyvatelstva s vyšším sklonem ke spotřebě. A to je ve finále dobrá zpráva pro ČNB. Již včerejší vyšší únorová inflace zvýšila pravděpodobnost rychlejšího ukončení intervencí - na začátku druhého kvartálu 2017. Důležitou zprávou je, že inflace výrazněji zrychlila také kvůli rychlejšímu růstu jádrové inflace - korigovaná inflace bez pohonných hmot rostla v únoru o 2,1 %, tedy nejrychleji od roku 2008. Právě tato inflace odráží nejlépe domácí inflační tlaky, o které centrální bance ve finále jde (i když v tuto chvíli jsou zkreslené zaváděním EET). Díky tomu se dostala celková inflace opět výrazněji nad poslední prognózu ČNB - a to již v prvním měsíci po zveřejnění prognózy. Navíc ČNB v doprovodném komentáři včera otevřeně přiznala, že poslední inflační čísla představují nové  lehké “pro-inflační” riziko. Sečteno, podtrženo, zdá se, že konec intervencí se skutečně blíží.

Na globálních trzích dnes bude klíčové sledovat výsledky z amerického trhu práce, které by měly jenom potvrdit záměr Fedu zvýšit v březnu sazby. Dolar na to zatím nereagoval pozitivně, protože velká část pozornosti byla do včerejška věnována ECB. Mario Draghi včera představil vyšší inflační prognózu a celkově viděl svět v růžovějších barvách. To pomohlo euru k 1,06 EUR/USD. Draghi si dal ale záležet, aby trhy neinterpretovaly včerejší komentáře jako náznak dalšího osekání politiky QE. S takovým krokem ECB pravděpodobně počká minimálně do podzimu - jádrová inflace bude tou dobou pravděpodobně výše a budeme mít za sebou francouzské volby. I proto si na výraznější pozitivní obrat eura na frontě s dolarem budeme muset počkat alespoň do letních měsíců.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty