Jan Bureš: Sázky na zisky české koruny v červnu rostly

15.08.2017 11:53

V červnu zahraniční hráči zvyšovali své sázky na další zisky koruny. Včera to potvrdila čísla z platební bilance. Ta ukazují, že během června do Česka na portfoliových a ostatních investicích přiteklo lehce přes 2 miliardy eur. Tomu ostatně odpovídá i vývoj na trhu - během června se koruna sesunula z blízkosti 26,50 až ke 26,10 EUR/CZK.

Jan Bureš: Sázky na zisky české koruny v červnu rostly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Současně s tím, jak rostly sázky na silnější korunu, se měnila i jejich struktura. Data z platební bilance ukázala, že zahraniční hráči drží méně korunové hotovosti a naopak nakoupili znovu více dluhopisů - odhadem za přibližně 9 miliard euro.

Minimálně do konce června tedy platilo, že trpělivost sázkařů na zisky koruny nejenže byla vysoká, ale navíc přicházeli sázkaři noví. “Překoupenost” koruny tak ještě narůstala. Hlavním důvodem podle našeho názoru byly sázky na růst českých sazeb a velice příznivé globální klima - index globálního strachu VIX se pohyboval dál poblíž historických minim.

Růst českých sazeb podle našeho názoru v nejbližších měsících zůstane mimo hru a tak česká koruna bude muset spoléhat především na dobrý globální sentiment. Jak ukázaly poslední dva týdny, nárůst globálních obav (v tuto chvíli spojených se severní Koreou) dokáže rozviklat celý středoevropský region včetně koruny.

Jan Bureš
finanční analytik

Více informací o vývoji platební bilance ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …