Jan Bureš: Slabé měny již nedokáží zázraky …

28.12.2015 12:50

Rok 2015 byl opět rokem soubojů o slabé měny. Odvážný krok směrem k vyšším sazbám v USA ostatní centrální banky zatím neopětovaly. Evropská ECB i japonská Bank of Japan zatím naopak měnovou expanzi ještě přifoukly. A se zdražováním peněz zatím váhá i britská Bank of England.

Jan Bureš: Slabé měny již nedokáží zázraky …
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Slabý kurz ale, zdá se, nemusí být zdaleka takovou výhrou jako dříve. Ukazují to alespoň nejnovější zjištění ekonomů z Mezinárodního měnového fondu ( http://bit.ly/1OgtsM8 ). Ekonomové přišli na to, že za posledních dvacet let citlivost vývozů na změny reálného kurzu výrazně poklesla - v některých případech o 20-30%.

Co se od poloviny devadesátých let tak výrazného změnilo? Jedním z možných vysvětlení je nárůst globálních výrobních řetězců, ve kterých čím dál méně výrobků vzniká čistě na domácích trzích. Hrubé exporty - především menších otevřených ekonomik - tak častokrát výrazně nadhodnocují skutečnou přidanou hodnotu, která se exportuje z dané země. Jednoduše řečeno, dnes je na každý vyvezený dolar třeba současně daleko více dovézt ze zahraničí. Například v v Jižní Koreji se dovezené součásti na vývozech podílí skoro z poloviny (42 %), zatímco v roce 1995 to bylo pouze zhruba z 20 %.

Není tedy divu, že měnový kurz již není takovým čarodějem jako býval v minulosti. I tak mu ale politici a centrální bankéři budou bezesporu dál věnovat značnou pozornost. Jedním z klíčových témat příštího roku může být další slábnutí čínského yuanu. I když je v tuto chvíli zdá se zcela na místě, mohou další zisky dolaru na frontě s juanem formovat značnou část debaty před americkými prezidentskými volbami.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…