Jan Bureš: Spojené státy v druhém kvartále nabírají dech a dolar sílí

31.07.2015 12:24

Největší světová ekonomika v druhém kvartále opět nabrala dech. I když o něco méně, než jsme původně čekali, v součtu s pozitivními revizemi za první kvartál ale čísla nevypadají špatně a neměla by bránit americkým centrálním bankéřům nastartovat růst sazeb na podzim tohoto roku.

Jan Bureš: Spojené státy v druhém kvartále nabírají dech a dolar sílí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Americká ekonomika v druhém kvartále přidala 2,3% (mezikvartálně anualizovaně) a do velké míry šlo o dílo amerického spotřebitele. Jeho výdaje tvoří kolem dvou třetin amerického HDP a v druhém kvartále rostly okolo 3%. A to jednak díky zlepšující se situaci na trhu práce, ale současně i díky klesající míře úspor. Ostatní složky americké poptávky zdaleka tak růžově nevypadají. Slabé jsou dál především investice podniků. Špatné investice a silná spotřeba mohou mít v dnešní době poměrně překvapivě společného jmenovatele. A tím jsou nízké ceny ropy. Zatímco levná ropa poměrně americkým spotřebitelům logicky zlepšuje náladu tím a nechává jim v kapse více peněz na jiné útraty, investice ropných společností jdou logicky dolů. Na tom se asi nic nezmění ani v druhé polovině roku. Pokus o stabilizaci cen v dubnu a květnu nevyšel a cena černého zlata je opět na sestupu.

Dobré zprávy včera přišli i z eurozóny. Španělská ekonomika mezi-kvartálně zrychlila o procento, a to po velice silném růstu v prvním kvartále. Jedna z Achillových pat eurozóny tak letos pravděpodobně výrazně šlápne na plyn - růst může překonat 3%. I když lehká nervozita před volbami na konci roku může trochu zchladit investiční optimismus v čtvrté největší ekonomice eurozóny.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …