Jan Bureš: Strašák evropské recese zpátky na scéně

08.10.2014 14:20

Mezinárodní měnový fond varuje, že riziko recese v eurozóně roste. Podle ekonomů MMF je v tuto chvíli skoro 40 %. Včerejší prudký propad německého průmyslu tato rizika jenom potvrzuje.

Jan Bureš: Strašák evropské recese zpátky na scéně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Nedaří se především velkým ekonomikám eurozóny jako Francii a Itálii a v posledních měsících kvůli nim právě také Německu. Jedním z důvodů je kombinace velice nízké inflace, vysoké nezaměstnanosti a nepročištěných bilancí domácností a bank v řadě evropských ekonomik. Situaci také nepomáhá nárůst napětí mezi Evropou a Ruskem a slabší růst čínské ekonomiky. Hlavní problémy jsou ale uvnitř euro-klubu.

MMF za ně v tuto chvíli kritizuje především ECB a pak přebytkové ekonomiky jako Německo. ECB podle ekonomů fondu reaguje pozdě a málo agresivně. To je možná, pravda, otázkou je, co by v tuto chvíli výraznější měnová expanze změnila? Cena peněz i pro banky v slabších ekonomikách euro-klubu je rekordně nízká. Padající úvěry jsou důsledkem slabé poptávky a nepročištěných bilancí bank a domácností. V tomto ohledu se MMF názorově rozchází například s Bank for International Settlements (BIS). Ta naopak před další měnovou expanzí varuje.

Ekonomové obou institucí by se ale pravděpodobně shodli v kritice německé střídmosti. Uvolněnější rozpočtová politika by dokázala v eurozóně v dnešní pasti likvidity větší kouzla než další měnová expanze. Problém je, že Německo chce jít ostatním příkladem a do zvyšování veřejných výdajů se mu příliš nechce. Tím ale všem okolo jenom přidělává nové vrásky na čele. Vyrovnání nerovnováh uvnitř euro-klubu i proto zatím probíhá pouze jednosměrně . Zatímco jižní ekonomiky jako Španělsko výrazně zredukovaly deficity běžného účtu, Německo dál zvyšuje své přebytky se zbytkem světa. Proto ho MMF podobně jako Francie, Itálie a USA nabádají k větším rozpočtovým výdajům, především pak investicím do infrastruktury. Podle včerejších výroků spolkového ministra financí Wolfganga Schäubleho se ale k ničemu takovému zatím neschyluje. Prioritou zůstávají přebtykové rozpočty.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…