Jan Bureš: Týden ve znamení Fedu a dalších hlasování o brexitu

18.03.2019 13:40

Čeká nás týden, ve kterém by měly hrát prim centrální banky a samozřejmě opět brexit. Vedle ruské a brazilské centrální banky bude v centru pozornosti zejména americký Fed a Bank of England.

Jan Bureš: Týden ve znamení Fedu a dalších hlasování o brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Fed s vysokou pravděpodobností ponechá po “holubičím obratu” v lednu sazby beze změny. Klíčové bude sledovat, zda již na březnovém zasedání oznámí konec výprodejů aktiv z bilance. To by byla pozitivní zpráva pro delší americké dluhopisy, stejně tak jako pro rozvíjející se trhy. Vedle toho bude pro trhy zajímavé, jak moc Fed sníží očekávaný růst sazeb a jak bude nový výhled komentovat Jeremy Powell na tiskové konferenci - vzhledem k tomu, že se trhy ve svých očekáváních s růstem amerických sazeb v nejbližší době de facto rozloučily, další pokles krátkých amerických výnosů už moc pravděpodobný není.

To Bank of England bude s výraznějšími oznámeními dál čekat na výsledek brexitu. Tento čtvrtek startuje evropský summit k brexitu, na kterém se Británie pravděpodobně bude chtít s Unií dohodnout na podmínkách odložení odchodu z EU. Jak dlouhé odložení to bude, do značné míry bude záviset na výsledku dalšího hlasování o “staro-nové” výstupní smlouvě v britském parlamentu (v předvečer brexitu). Pokud ji poslanci napotřetí znovu odmítnou, bude se jednat pravděpodobně o delším než jen několikaměsíčním odkladu brexitu. Další vyjasnění situace je sice pro libru teoreticky pozitivní, prostor pro další zisky ovšem považujeme za omezený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…