Jan Bureš: Týden ve znamení blížících se prázdnin a České národní banky

26.06.2017 15:14

Poslední týden před prázdninami se sejde ČNB. Pozornost bude upřená hlavně na debaty ohledně prvního růstu úrokových sazeb. Podle našeho názoru centrální banka zatím nebude nikam spěchat.

Jan Bureš: Týden ve znamení blížících se prázdnin a České národní banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Poslední prognóza sice počítala s první růstem sazeb již ve třetím kvartále. Zdá se však, že inflace bude v tomto a příštím roce o něco nižší a současně koruna zatím od konce intervencí viditelně posílila. A co je možná nejdůležitější, ECB jede zatím na plný plyn opačným směrem - v tuto chvíli se zdá, že kvůli nízké inflaci ústup z QE v eurozóně nezačne dříve než v roce 2018 a s prvním růstem sazeb budeme moci počítat až v polovině příštího roku. V tomto týdnu by to měl jen potvrdit první odhad červnové inflace - počítáme s poklesem na 1,3 %.

Jediné, co ČNB může v tuto chvíli znepokojovat, jsou rychle rostoucí ceny nemovitostí. Zdá se ovšem, že v tuto chvíli proti nim většina v bankovní radě nechce bojovat vyššími sazbami (ale makro-prudenčními opatřeními). Co by se tedy muselo změnit, aby ČNB vážněji zvažovala růst sazeb?

Vedle větší jistoty ohledně dynamiky především jádrové inflace by mohla centrální banku k akci rozhoupat slabší koruna. Otázka je, proč by měla slábnout? Jedním z důvodů může být stále velký objem sázek na silnější korunu, které vznikly v průběhu intervencí (odhadem okolo 60 miliard eur). Sázkaři na silnější korunu jsou zatím velice trpěliví a řada z nich je pravděpodobně připravena zůstat v korunách delší dobu.

To jim ale nemusí vydržet navždy. Velkým testem trpělivosti pro ně bude bezesporu okamžik, kdy ECB ohlásí blížící se ústup z politiky QE (pravděpodobně na konci tohoto roku).

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …