Jan Bureš: Začíná týden plný nervozity a strachu

13.06.2016 10:12

Začíná týden, ve kterém na trzích asi bude převládat napětí. A to nejen kvůli masivnímu střeleckému útoku v americkém Orlandu, který může ovlivnit kampaň před americkými prezidentskými volbami. K nervozitě může přispět i americký Fed, který ve středu představí trhům novou prognózu.

Jan Bureš: Začíná týden plný nervozity a strachu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Počítáme s tím, že nedozná nijak zásadních změn a to včetně indikativního názoru centrálních bankéřů na sazby v roce 2016 a 2017 (tzv. dot plots). A na navazující tiskové konferenci by guvernérka Yellenová měla držet ve hře plán na růst sazeb v nejbližších měsících. To se trhům nemusí vůbec líbit - v tuto chvíli sází na červencový růst sazeb pouze ze 17 % a ochotu Fedu jít ve zbytku tohoto roku nahoru se sazbami tak podle nás opět spíše podceňují.Všechen strach ale nemusí mít původ jen v USA. Dobře nám není ani při pohledu na poslední dávku čínských čísel - především pak citelný pokles dynamiky investic, které v Číně rostou nejslabším tempem za posledních šestnáct let.

A v neposlední řadě pak stále větší pozornost bude přitahovat Británie. Hlasování o Brexitu je na programu již příští týden a v posledních průzkumech veřejného mínění zastánci vystoupení získávají náskok - podle deníku Independent až 10 procentních bodů. I proto se libra znovu dostává pod tlak a s blížícím se hlasováním se nervozita může přenášet i na ostatní evropské trhy.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

18:00 Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

Komentář k důvodům vyšší než předpokládané dubnové inflace. Autor vychází z aktuálních dat ČSÚ a Blo…