Jan Campbell: J. Gagarin, Karlovy Vary

16.04.2017 18:37

Každý rok, od 12. dubna 1962, se slaví Mezinárodní den kosmonautiky. V roce 2011 byl 12. duben vyhlášen jako mezinárodní den na oslavu začátku vesmírné éry pro lidstvo (International Day of Human Space Flight).

Jan Campbell: J. Gagarin, Karlovy Vary
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Mezinárodní den kosmonautiky

Generální konzulát Ruské federace v Karlových Varech ve spolupráci s Klubem MGIMO inicioval slavnostní připomenutí tohoto významného dne a jedné z nejvýznamnějších událostí lidské historie. V přítomnosti Generálního konzula RF v Karlových Varech, Michaila Nikolajeviče Ledeněva, jeho spolupracovníků, děkana fakulty žurnalistiky MGIMO, Jaroslava Lvoviče Skvorcova, představitelů Klubu MGIMO, a několika desítek dospělých a dětí školního věku byl položen věnec a květiny k památníku Jurije Alexejeviče Gagarina (1935 – 1968) na letišti Karlovy Vary.

Ve třech krátkých projevech zazněly slova připomínajících projekt a let Gagarina nebylo zapomenuto vědců, kteří desetiletí před letem, bez komputerů a programů, položili základ úspěchu prvního pobytu člověka v kosmu: Konstantin Eduardovič Ciolkovskij (1857 – 1935), ruský a sovětský vědec, průkopník teorie raketových letů a zakladatel soudobé kosmonautiky. Je po něm pojmenován kráter Ciolkovskij na odvrácené straně Měsíce a Ciolkovského rovnice. Nikolai Alexandrovich Kozyrev (1908 – 1983) ruský astronom a astrofyzik, vyznamenaný v září 1969, Zlatou medailí IAA, (International Academy of Astronautics, Paříž). Po něm nazvané zařízení Kozyrev mirror (Kozyrevovo zrcadlo), se používá při pokusech extrasensory perception (ESP). Vladimir Ivanovič Vernadskij (1863 – 1945), ruský a ukrajinský mineralog a geochemik. Jeho vědecká práce spojuje přírodní vědy s filozofií. Vytvořil teorii noosféry, jedné z představ vesmírné evoluce. Přednášel i na UK v Praze.

První pilotovaný let do vesmíru uskutečnil 12. dubna 1961. Gagarin obkroužil Zemi za 1 hodinu a 48 minut na palubě kosmické lodi Vostok 1. Let, jehož start proběhl z ruského kosmodromu Bajkonur, otevřel novou éru v historii průzkumu vesmíru. Gagarin, který se stal slavnou postavou na celém světě a později byl jmenován Hrdinou Sovětského svazu, inspiroval nejenom vědce a hudebníky, ale i politiky ke spolupráci. Jedním z výsledků této spolupráce je skutečnost, že jediný český kosmonaut a také Hrdina Sovětského svazu, Vladimír Remek (1948) je dnes velvyslancem ČR v Ruské federaci.

Po Gagarinovi se dochovala věta, jejíž obsah by si měl dnes každý člověk uvědomit: Když jsem v kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem jak je krásná. Lidé chraňme a rozmnožujme tuto krásu, ale neničme ji. Souhlasu netřeba.

Jan Campbell

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…