Jan Campbell: Králíky a petice

23.01.2016 12:42

Začátkem ledna (7.1.) bylo mnou napsáno a v několika médii zveřejněno, že „Králíky samozřejmě nejsou Kolín, stejně jako ČR není SRN. Existuje však mnoho společného v otázce migrace, migrantů a integrace, co by mělo být veřejnosti objektivně sděleno a vysvětleno. V žádném případě by neměla být uvedená témata přenechána aktivitě mladých a nezkušených občanů, redaktorů – studentů- ochotníků, jaké by oni neměli úmysly a zájmy.…“

Jan Campbell: Králíky a petice
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Pokračoval jsem s tvrzením, že „Odpovědná příprava anketové akce, plánované podle slov pana redaktora – studenta – ochotníka, na leden, není bez objektivní informace možná, nehledě na pravděpodobnost, že anketová akce nemá srovnávací hodnotu například s místním referendem. Proto nemá smysl.“

Čtrnáct dní později (21.1.), se probírám novinkami z několika krajů ČR a čtu o pokroku ve věci Králíky směrem, který jsem indikoval jako spravedlivější v dané situaci. Jsem rád, že se kritickým místním občanům podařilo téma zvěcnit, donést k uchu mediálně zkušených a tím položit základ jednomu z procesů na místní úrovni, které nemají v ČR, a především ve věci azylantů a uprchlíků, velkou tradici. O co se jedná?

Během tiskové konference SPD a SPO v Parlamentu ČR se ukázalo, že k hlavním kritikům vládou prosazovaného zřízení azylového domu v malém městě se přidaly místní organizace ČSSD a KSČM. https://www.facebook.com/tomio.cz/videos/1146283008715846/

Jak se ukázalo, tisková konference byla určena k odstartování celostátní petice proti zřízení azylového domu v Králíky. Iniciátoři petice se odhodlali použít čl. 18 Listiny základních práv a svobod, a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Pro občany neznající petiční záležitost uvádím text petice, jak ji formulovali v Králíky:

„My, níže podepsaní občané České republiky, nesouhlasíme s umístěním jakéhokoliv typu azylového zařízení zřizovaného Ministerstvem vnitra ČR v katastru města Králíky (okr. Ústí nad Orlicí), jelikož v tom - dle našeho názoru - spatřujeme zejména bezpečnostní, zdravotní a integrační rizika pro obyvatele Králík, přilehlých obcí a - v neposlední řadě - i pro všechny občany České republiky.

Proto prostřednictvím této petice žádáme, aby představitelé obce Králíky a příslušných orgánů veřejné moci toto vzali na vědomí a ukončili veškeré iniciativy k vytvoření jakéhokoliv typu azylového zařízení v katastru města Králíky (okr. Ústí nad Orlicí).

Děkujeme. Za petiční výbor: Michal Souček, Hřbitovní 642, 56169 Králíky (ze skupiny „NE azylovému domu v Králíkách"); Jan Nový, Lichkov 7, 56168 Lichkov (ze skupiny „NE azylovému domu v Králíkách", člen SPD); Miroslav Vraj, nám. Míru 12, 76001 Zlín (člen SPD). Mgr. Zdeněk Štengl, Vysočina- Rváčov 19, 539 01 Hlinsko (člen předsednictva SPO) .

Kontaktní osoba: viz petiční výbor. Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn: kterýkoliv člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.

Nebude od věci, když že petičního procesu zúčastní i občané, kteří nesouhlasí s jinými vážnými návrhy politických orgánů moci, které nebyly dostatečně konsultovány s občany a mají potenciálně osudový význam pro bezpečnost lokality, její kulturní charakter a občany.

Uvádím toto doporučení proto, že na otázku Parlamentních listů 2.1.2016 - Letošní rok byl velice dramatický. Evropu zasáhla migrační lavina, kterou příliš nezvládala. Dá se v tomto kontextu vůbec najít nějaký úspěch Evropské unie? A v čem evropské elity selhaly? – odpověděla advokátka Klára Samková tak, jak bych i já odpověděl, kdybych byl tázán: „…V minulém roce vyšla najevo řada velmi zajímavých strategických informací. Spojuje je jedno, a totiž to, že náš dnešní svět je založen na lži, předstírání, na odtržení se od reality a totálním rozporu slov a činů. Schází vize, koncepce, schází v podstatě důvod k životu. Proto odpověď na otázku, zda lze v kontextu migrační laviny najít nějaký úspěch Evropské unie, je nutno pojmout šířeji: U Evropské unie nelze najít žádný úspěch, a to v jakémkoli kontextu. Evropa a Evropská unie žádné elity nemá. Je plná panáků, kteří předstírají, že mají nějakou ideologii a nějakou ideu. Bohužel – nemají.“ Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…