Jan Campbell: Králíky, kraj a volební klání

07.02.2016 16:06

Je to úcta ke čtenářům, jejich obavy a dotazy, které dostávám, které spadají do tzv. veřejného zájmu občanské společnosti, a v neposlední řadě dva nedávné příspěvky týkající se problematiky azylového domu v Králíky, které mi dovolují vyjádřit svůj osobní názor na přeposlaný článek nazvaný V kraji se o vítězství ve volbách perou lidovci, hnutí ANO a ČSSD.

Jan Campbell: Králíky, kraj a volební klání
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Článek byl zveřejněn v Deníku, který z časových a zájmových důvodů nečtu.

Uvedený článek a s ním spojené dotazy čtenářů kraje potvrzují, že někteří občané Pardubického kraje si jsou vědomy, že článek a jemu podobné patří do kategorie předvolební kampaně a mediální masáže a manipulace. Jinak není totiž možné označit sugerování vítěze ve spojení s uvedením výzkumu veřejného mínění a jména agentury.

Skutečností je, že se většinově, a to nejenom v ČR, výsledky výzkumů míjejí se skutečným výsledkem voleb. V tomto roce bude krajské volební klání mít s největší možnou pravděpodobností nejenom charakter duelu, rivality, viklání nebo zviklání, ale i bifurkace, tj. rozdvojení, rozeklání. Takovéto procesy jsou v současné době a politické situaci v ČR a EU představitelné právě pro vládní koalici.

Odepisovat „vládní“ SPO náměstka hejtmana Duška a další je přinejmenším neseriózní. Již proto, že SPO není „vládní stranou,“ náměstek Dušek představuje podle veřejně dostupných informací, jednoho z mála kvalifikovaných odborníků na dopravu, a oficiální krajská volební kampaň ještě nezačala. Proto nejsou veřejnosti známí všichni účastníci volebního klání.

V článku píše autor o „oranžovém tsunami v roce 2008“ nebo „o čtyři roky později při posledních krajských volbách“ a že „Letos však zatím vše nasvědčuje tomu, že letité pravidlo vezme za své.“ Souhlasím s autorem článku, že „Možná jde jen o předvolební „kohoutí" tanečky, ostatně do voleb zbývá ještě hodně přes půl roku. Pravdou však je, že minimálně na pardubické radnici koalice ČSSD a ANO už neklape tak skvěle jako dřív. Ostatně, stejně jako v řadě jiných měst v Česku.“

Čtenářům, kteří se na mne obrátili s dotazy a podobně myslícím, doporučuji nebrat podobné a ranní výzkumy vážně, především ne ty, které se provádějí po mši svaté nebo po stranické schůzi. Tak jako se mění směr větru v Králíky a jejich peticí, tak se s největší pravděpodobností změní směr větru i v Pardubicích, vstoupí - li do klání například nepolitické hnutí osobností kraje, HOK. Zmínil jsem se o něm na celorepublikové úrovni již koncem roku 2015 a jsem zvědavý na jeho akce a konání. Mezitím by se měl občan domáhat od medií vysvětlování, ne jenom informování. Občanům nestačí vědět, CO se děje. Občané potřebují vědět, PROČ se to děje. Důležitá je akce, ne její popis. Luis Aragon nám zanechal: Jaro nepřináší podzimní ovoce a nehřeje jako srpnové slunce.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…