Jan Campbell: Novoroční otázky a odpovědi

08.01.2017 18:26

Nebudu odpovídat na došlé otázky týkající se vnitřní politiky ČR již proto, že vnitřní politika je dnes většinové závislá od zahraniční politiky státu, ta od dění jedné velmoci a minimálně dvou regionálních velmocí ve světě, pominu-li pravdu západních masových mediíí, že za všechno může prezident Putin. Co nás pravděpodobně čeká od USA?

Jan Campbell: Novoroční otázky a odpovědi
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

To lze interpretovat z mých předešlých příspěvků. Zatím nemohu nic odvolat. K provokacím prezidenta Obamy nemám co dodat, kromně, že škodí především sám sobě, USA a dokazuje, již spuštěním 26 tisíc bomb na objekty a lidi sedmi států světa v roce 2016, svoji závislost na loutkařích. Čína nebude americkou loutkou, jaké by nebylo konání odcházejícího a přicházejícího prezidenta USA. Zatím se jedná o trend, který není přítelem Číny, Ruska a EU. O nich příště. Připomínám pouze nepřímé varování Číny ohledně očekávaných výhod USA z obchodní války s Čínou. To, co různé ekonomické teorie dovolují formulovat, neplatí zcela jistě v reálné ekonomice, a v reálné politice. Ty se neřídí teoriemi. Podobně, jako boj s korupcí, propagandou a ovlivňováním ze zahraničí.

Čínská protikorupční agentura dala zelenou TV seriálu o boji s korupcí uvnitř agentury. Série To Forge Iron, One Must be Strong odstartovala v předvečer včerejšího klíčového zasedání, (6.1.) čínské agentury CCDI. TV sériál, je dostupný veřejnosti na portálu CCDI, a není první možností pro Číňany a cizincd shlédnout boj s korupcí. V říjnu 2016, kdy jsem byl delší dobu v Číně, byla spuštěna osmi-dílná série pod názvem Always on the Road. Série Pořád na cestě, se věnovala zkorumpovaným úředníkům v předdveří šestého zasedání pléna KS ČLR.

Čína bojuje, podobně jako bojuje i ČR, proti propagandě a kybernbetickým nebezpečím. Čínská Cyberspace Administration nedávno organizovala setkání zástupců všech úřadů čínské Cyberspace Administration v Pekingu. Neznám závěry jednání, ale protože je v ČR mnoho zájemců o Čínu a mnoho tzv. znalců čínských poměrů, uvádím jeden odkaz, aby si tito mohli dohledat podrobnosti, a později i závěry, které budou zveřejněny.

V tomto kontextu se mi nabízí připomenout všem českým zájemcům o Čínu, že je mnohem lepší se chovat v Číně korektně, a v jednání s Číňany se nespoléhat na české improvizační schopnosti, včetně kličkování a malý obsah explicity a specificity českého jazyka.

Pro čtenáře se zájmem o příspěvky v angličtině, uvádím případ kanadského páru, jménem Garratts. CICIR's (China Institutes of Contemporary International Relations, čínsky: ; pinyin: Zhongguó Xiandai Guóji Guanxi Yánjiuyuan) Li Wei řekl Global Times, že Garratts, deportováni jako obvinění špioni, mohli být placeni od New York Times za jejich interview, které narušuje dohodu o jejich deportaci. Zda Kanaďnům narušení podepsaného dokumentu dodá klidu v jejich dalším životě, nevím. Jedno však vím, a to formuluje dobře autor článku z 1. ledna 2017, Dan Levinjan, nazvaného Couple Held in China Are Free, but ‘Even Now We Live Under a Cloud’

Zmiňuji se o dodržování dohod, protože to paltí i pro fotbal. Na téma Čína a fotbal jsem psal v příspěvku zveřejněném v říjnu 2016. Dnes se vracím k tématu, protože mi byly doručeny otázky včetně informace o největší fotbalové škole s internátem ve světě a nákupech hráčů ve Slávii Praha s nimi spojeném toku čínských peněz. Osobně mohu dodat, že fotbalovou akademii, s internátem a 48 fotbalovými hřišti znám ještě z dob, kdy ve Slávii snili pouze o českých výdělcích manažerů z prodeje a nákupů hráčů. Dnes je tomu jinak, jestliže je moje informace pravdivá. Český sen se pomalu transformuje do nadčeského, finančně pro mnohé zajímavého a lákavého. Chci věřit, že čeští fotbaloví zlatokopové pracující buď s úvěrem, nebo čínskou investicí si uvědomují rizika a představitelné následky vyplývající z nedodržení smluv. Co se týče čínské fotbalové akademie, založené 2012 s 2 miliardami renminbi, která je částí klubu Evergrande, nacházejícího se v jedné z nejlidňatějších čínských provincií, Kuang-tung (tradičně: ; zjednodušeně: ; pinyin: Guangdong), mohu sdělit, že tato fotbalová škola má 2.800 studentů, přibližně 24 španělských trenérů, protože je spojena s Real Madrid. Proto se také nazývá Evergrande – Real Madrid fotbalová škola. Školné začíná od 8.700 USD ročně. Stojí za zmínku, že v minulém roce investovalo 16 čínských klubů 363 mio USD do zahraničních hráčů. V Anglické lize, to bylo podle FIFA TMS pouhých 120 mio USD. Ceny za transfer porostou i v roce 2017. Během posledních dvou týdnů, se uzavřely v Číně smlouvy s fotbalisty z Evropy a Jižní Ameriky, dosahující výši 40 mio USD ročně. Jeden klub dokoknce nabizel Ronaldo 105 mio USD ročně. V říjnu 2016, podepsal italský senior, bývalý profesionální fotbalista, trenér, Marcello Lippi (1948) smlouvu na cca 20 mio Euro. Rozumím, že na tři roky! Takové sumy mohou otřást nejenom srdcem fotbalistů, jejich manažerů, trenérů a vlastníků fotbalových klubů, ale i srdcem čínské veřejnosti a korupčníků všech zemí světa. Čína měla po mnoho let dostatek korupčních skandálů ve fotbalu. Mnohé z nich byly sofistikovanější, než si umíme představit a než protikorupční orgány znají. Národní skandál z roku 2009 by měl být varováním, protože, i když korupce v čínském fotbalu je dnes mnohem menší, než dříve, korupce zůstává v české kotlině, podobně jako v Itálii, prakticky netrestaným fenoménem věčnosti. Pro Číňany se zájmem o fotbal by mohlo platit, že velká očekávání přinášejí často velká zklamání. Hrdiny a ikony by si proto měli kupovat jenom do muzea. Sebedražší hráči a trenéři ze Západu totiž nemohou sami změnit kulturní archetyp Číňanů, nemohou vymazat rozdíl mezi individuálním a týmovým sportem, vyžadujícím mimo improvizační schopnosti a osobní virtuóznost, a odbourat strach čínských rodičů spojený s tvrdou školní výukou a konkurencí.

Přesto jsem přesvědčen, že plán prezidenta Číny, Si Ťin-pchinga - 50,000 fotbalových škol k roku 2025 (5,000 jich bylo v 2015), 70,000 fotbalových hřišť ke konci 2020 (dnes méně než 11,000) a 50 milionů Číňanů hrajícíh pravidelně fotbal, včetně 30 milionů studentů - má své opodstatnění a reálnou šanci na úspěch. Ten se dostaví zcela jistě, když si čínští investoři, školy a rodiče uvědomí, že model Evergrande je příliš drahý, aby mohl být kopírován, a že tratit obrovské sumy na hostovací západní trenéry, hráče a manžery, bez modifikace a adoptování trenérských a vyučovacích metod do čínských podmínek, a bez účasti mladých čínských trenérů v procesu modifikace, je kontraproduktivní cílům sportovní politiky Číny. Rychlé změny lze za určitých podmínek a s určitými intervenčními prostředky očekávat v hospodářství, ne však v týmovém sportu. Cameron Wilson, Skot žijící v Shanghai, který edituje Wild East Football, webovou stránku monitorující sport v Číně, definuje problém následovně: One of the biggest problems is short-termism. A dodává: There are these great plans and ideas. But when it gets down to the grass-roots level in the provinces, it’s like people doing their own thing. Známý fotbalový komentátor, Zhang Lu řekl v Pekingu v interview na téma fotbal v 80 a 90 létech následující: Chinese soccer has failed before through rushing for instant success. The problem is that everyone’s thinking is still deeply set in traditional ideas. Everyone thinks soccer is just about getting results, competition, training, creating stars. Osobně souhlasím s názorem pana Zhang, že školní výuka by se měla soustředit na radost a širokou účast. Úspěch dokazuje na příklad Pekingská Caoqiao Elementary School. Tam se stala radost potřebou již proto, aby se narušila monotonie školní výuky a následky smogu. O monotonii a smogu má malo lidí v ČR představu. Čínskému fotbalu přeji navázat na minulé úspěchy ženského fotbalového týmu, včetně Women’s World Cup 1999, s pomocí českého trenéra a iniciátora forbalové akademie v Sarajevu, nezávislé na forbalovém klubu. O smogu, 90 bilionech USD (90 000 000 000 000!) v akvaprodukci a jejího nebezpečí, o novém médii Taiwan Sentinel, sponzorovaném New Taiwan Peace Foundation – kdo ví, kdo za ní stojí, ať napoví, o nové, pro Čínu necharakteristické strategii Jedna zóna – jedna cesta, znamenající přechod do nového stavu s ochotou a připraveností vzít na sebe břemeno světového vůdce, a dalším, včetně předsednictví Číny v EAHU, v příštím pokračování. Souhlasu netřena.

* * *

Právě jsem obdržel článek nazvaný Salary cap' eyed for soccer imports, napsaný Sun Xiaochen, China Daily, Updated: 2017-01-07 04:42, který zapadá do kontextu mých doporučení…the country's top sports body is considering imposing a "salary cap" to restrict excessive spending for more sustainable development of the domestic league…A ceiling on the investment in player transfers and salaries should be set to curb the mounting financial burden on the clubs, the General Administration of Sport of China, the country's top sports body, said in a proposal released on Thursday. It also said more transparent financial auditing of clubs should be conducted. "A series of issues, such as clubs spending excessively on overpriced foreigners while neglecting investment in youth training, have been hampering the long-term development of the game."

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla