Jan Campbell: Putin - O lásce chcete?

26.12.2016 14:21

Ke konci velké konference, trvající 3hodiny 50 minut, během které bylo odpovězeno na 67 otázek ruských a zahraničních žurnalistů, bylo slyšet křičící ženské hlasy. Přály si dostat odpověď na téma lásky! O lásce chcete? Čím déle budeme spolu sedět, tím rychleji se naše láska změní do nenávisti, zavtipkoval Putin. Nebyl to akt protestu, nebo konání feministek. Byla to snaha jedné žurnalistky dostat autogram prezidenta pro svého syna. Dostala ho.

Jan Campbell: Putin - O lásce chcete?
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Dostalo se mnohým, každému po svém. Nově zvolenému prezidentovi USA Trumpovi (dobře načasovaný dopis na téma Rusko a USA by se měly přátelit v zájmu národů obou zemí), Americkým demokratům (ironie a částečný výsměch) a Obamovi (děláme to, co jsme si řekli bez potvrzení na papíru). Zdopované WADA (připomněl se řídit zákony a ne vedenými přeběhlíky), EU (je zajímává pro Rusko tehdy, bude-li mluvit jedním hlasem a rozhodovat sama o svém osudu). Ukrajinským vůdcům (připomněl informace, o tom, komu slouží a kým jsou řízeni a placeni zajatí režiséři nebo vojáci jako autoři atentátů), hackerům (vynášející pravdu na světlo světa, a ne produkující fake news). Nevěřícím Polákům vysvětlil příčinu letecké katastrofy u Smolenska (odkazem na vlastní studium přepisu záznamu z kokpitu). Interpretům výroků prezidenta připomenul pozorně naslouchat. A poslal jasný vzkaz do USA: Rusko nepovažuje USA za agresivní zemi ve vztahu k Rusku. Na prohlášení oficiálního mluvčího MZ USA Johna Kirbyho, „Nemyslím si, že v celých dějinách lidstva byly někdy takové ozbrojené síly — bojeschopné, intelektuální, mohutné, s kompetentním vedením a dobrou výbavou, jaké mají nyní USA" Putin řekl, že „to nikdo nezpochybňuje" nabídl lekci: „Řekl jsem, že Ruská federace je dnes silnější než kterýkoli potenciální — pozor! — agresor. To je velmi důležité. Neřekl jsem to náhodou. Kdo je tento agresor? Ten, kdo může potenciálně zaútočit na Ruskou federaci. Jsme silnější, než kterýkoli potenciální agresor. Mohu to znovu opakovat.“ Putinova znalost faktů (na příklad o nemocnici v Sevastopolu), statistických a jiných dat o energetické, bezpečnostní a sociální zabezpečenosti různých oblastí RF včetně Krymu, historie, literatury ? filmu (Kavkazskaya plennitsa - romantický film, komedie z roku z roku 1967 s nedávno zemřelým Yuri Nikulinem), ale i klid ve spojení s vraždou velvyslance Andreje Karlova, osobního představitele prezidenta RF, opakovaně připomněly, nejenom mně, jak důležité je kontextové myšlení, disciplína a schopnost efektivně komunikovat s občany a provokatéry. Dostalo se i těm, kteří čekali na první vtip (40 minut). Slyšel jsem ho po odpovědích na otázky týkající se stavu hospodářství, úspěchů v zemědělství a vysvětlení obviňování Ruska ze všeho možného (snaha odvrátit pozornost občanů od vlastních systémových problémů). Putinovo „Je dobře, že jsou lidé, kteří se s námi sympatizují v našich představách o tradičních hodnotách" vyrovnávalo méně optimistické zprávy o stavu ruského státního rozpočtu.

Jaký by nebyl stav ruského hospodářství, státního rozpočtu, nálady analytiků a potenciálních investorů v RF, jeden příklad konání světoznámého milovníka fotbalu, oligarcha Romana Abramoviče mluví za mnohé. Světe věř: pan oligarcha Abramovič se stal opět rezidentem Ruské federace. Ne včera. To znamená, že pobývá na území RF více než 183 dní v roce a je daňovým poplatníkem v RF. Jaká je nejnovější struktura jeho impéria Millhouse, i s ohledem na rozvod a odškodnění ex-manželky, je t.č. vedlejší věcí. K vystřízlivění oligarcha zcela jistě nepřispěla láska k Putinovi. Ale zcela jistě přispěla představitelná odpověď manželky z židovského dialogu: Dnes jsem tě zahlédl na obědě s cizím mužem. Chci vysvětlení a chci slyšet pravdu. Ona: Tak si to ujasni, co chceš. Vysvětlení, nebo pravdu! Pravdou v případě oligarchy je, že de-offshore zákon RF, daně z příjmu (20% firma, 13% fyzická osoba), nedávná mnou pozorovaná účast Abramoviče na zasedání s prezidentem Putinem vedle svých ruských přátel – oligarchů, a v neposlední řadě politicko – hospodářské trendy, a vývoj v Rusku a ve světě, mají velký vliv na pud sebezáchovy nejenom ruských oligarchů, kteří nejsou vyšetřování a tráví více času na výdělek v Rusku.

Rok 2017 bude podle čínské tradice rokem ohnivého kohouta

Tomu se přizpůsobují i jejich děti. Například syn, Arkadij dnes investuje s Cayman ostrovů přes společnost Zoltav Resources (dříve — Crosby Asset Management). Ta patřila se 40% synovi ještě dříve, než byl plnoletým. Investoval a byl benefitorem ARA Capital Limited. ARA Capital má své zájmy v Austrálii, Severní a Jižní Americe a Bůh ví kde ještě. Dnes již i v Rusku. Bortov, Západo-Karabšsko, koupě společnosti Royal Atlantic Energy a Koltogorského licenčního naleziště představují krátký výtah ze seznamu zájmů Abramoviče. V duetu s Arkadijem je nedávný absolvent prestižního MGIMO, syn oligarcha Suleimana Kerimova, Said. Tercet tvoří syn dalšího vítěze z dob perestrojky, Evgenije Ginera, Vadim. Ten vlastní nejméně 75% britské společnosti Bluecastle Enterprises. Oba mají rádi fotbal. Proto vlastní CSKA a spojená aktiva. Opravdová láska ke sportu mladých hráčů s hezkými ruskými jmény, podobných těm v současné vládě premiéra Medveděva, ne-li?

V závěru tohoto příspěvku připomínám, že nastupující nový kalendářní rok 2017 bude podle čínské tradice rokem ohnivého kohouta. Ruské slovní spojení , v překladu něco jako, pustit ohnivého kohouta, na Rusi vždy historicky znamenalo typ teroru. Jaká by nebyla moje víra v symboliku a přání míru v nastupujícím roce, nemohu ignorovat několik faktů, které podobně jako tenor Putinovy konference, co se týká státního rozpočtu a korupce, nedovolí být příliš optimistickým.

Rok 2016 charakterizovala koncentrace terorismu vedeného ideologií fanatického salafismu (islámského puritanismu), konkurenční boj mezi salafity a upevnění síťové organizace teroristů. Všechny známé a dnes ještě neznámé teroristické organizace s nacionalistickým nebo etnickým charakterem, včetně šíitských radikálních skupin se dočasně „spojily“ v boji proti tzv. Islámskému státu. Tento trend obsahuje mytologizaci vůdce IS. Na jeho dopadení bylo vypsáno 25 mio USD v době, kdy úplatek ve výši 10 USD na Blízkém východě dovede způsobit zázrak. Trend bude pokračovat i v roce 2017. Schopnost většiny evropských občanů vidět a vnímat různé reality ve světě se bude zhoršovat i díky novým institucím pravdy. Ty budou bojovat proti opravdové a tzv. ruské propagandě. Problém těchto institucí zůstane vícerozměrný, proto nebezpečný. Chtěně nechtěně podpoří aktivity hackerů, protože pravda se nedá trvale potlačit. Nedovolí ocenit skutečný vklad Ruska v boji proti světovému terorismu a pro náš relativní klid, který představuje mimo jiné likvidace 43 velkých teroristických plánů v 2016. Boj institucí pravdy bude bojem proti fantomům a větru. Ani páteční Obamův zákon o omezení prostředků MO USA na spolupráci s RF, platící do doby ukončení ruské okupace Ukrajiny (!), ani Obamou podepsané rozšíření Zákona Magnitského, dávajíc mu globální charakter (!), ani rezoluce RB OSN týkající se nezákonných sídlišť Izraele, při jejímž hlasování se USA zdržely hlasu, nedovolí dočasným rusofobním EU a národním elitám v roce 2017 vidět a dělat z Putina univerzální strašidlo Západu (rusky ). Proč? O tom, možná příště. Do té doby, radujte se, veselte se, i z daru synů zesnulého posledního rakouského Prince, a nezvaného podporovatele některých z mých myšlenek ze začátku 90 let, Otty von Habsburg. Synové darovali maďarskému premiéru Orbánovi celé dědictví Otty von Habsburg. Dědictví se přenáší do Budapeště. Možná, že synové vědí více, než my. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …