Jan Campbell: Radujme se

28.11.2016 14:39

Traduje se v západní tradici, že je advent dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků, jejichž přirozeným rytmem byla intenzivní práce v době od jara do podzimu, kdy bylo nutné zvládnout veškeré zemědělské práce, a odpočinek v zimě, kdy se vykonávaly domácí práce. Nic podobného se dnes u nás neodehrává, protože peří, pletení, předení, tkaní a podobné práce nahradily umělá vlákna, stroje a automaty, někde již roboti. Tyto vymoženosti pokroku nepotřebují znát ani českou hudební tradici, která se může pochlubit výjimečným počtem kvalitních adventních písní, mnohým známých pod názvem roráty.

Jan Campbell: Radujme se
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

V době kdy píši tyto řádky, svítí mi na stole první fialová svíčka, tzv. svíce proroků. Tato svíčka je památkou na proroky. Ti předpověděli věřícím narození Ježíše Krista. Pro mne je svíce památkou na ty, kteří mi v dávném mládí docela přesně prorokovali to hlavní, čeho se dožiji k sedmdesátce. Proto se raduji, že existují anonymní prorokové, na které se žádná rezoluce EP nevztahuje, nebo je speciální oddělení boje s propagandou nikdy nezaregistruje.

Radujme se z proroků, a také z radosti čínských novinářů. Ti se překvapivě radují z rezoluce EP o boji s ruskou propagandou. China Daily nám s čínskou formou radosti sděluje, jak oni hodnotí rezoluci EP a jak ji vidí někteří jejich čtenáři: důkaz slabosti a bezmocnosti se bránit proti politice a rostoucímu vlivu Ruska ve světě. Tuto uklidňující a současně zneklidňující zprávu si vzala včas, a před hlasováním v EP na vědomí kanadská televize.

Radujme se, že je to ona, tak vzdálená, Torontská TV City News, která zaujala možná první místo v západní TV a v angažování moderátorek nosících při vysílání hidžáb. Hidžáb doslova znamená clona, závěs. Tímto muslimským šátkem si žena zahaluje vlasy, krk a poprsí, vše podle asyrské právní vědy 13. století. První dámou s hidžábem při televizním zpravodajství v Kanadě je Ginella Massa, 29 letá, rozená katolička v Panamě, která později konvertovala s celou rodinou k Islámu. Ginella Massa, obdržela po prvním vysílání obrovskou pozitivní reakci u diváků. Proto ji komentují nejenom Middle East Eye, ale i NYT. Ano čtete dobře: New York TimesMassa zvedne clonu a závěs, a bude pravidelně poodhalovat TV posluchačům dění ve světě a nepřímo i tajemství Islámu a současně plnit kasy kapitalistickému vysílači. Možná, že i ČT najde odvahu, začne inovovat a plnit svými inovacemi své kasy. ČT nebude tak závislá na státním rozpočtu, kontrole, a dovolí ministru financí prodloužit advent, dobu zklidnění. A připomenout nejenom ministru kultury, že být zakrytá závojem, znamenalo už od nejstarších dob výsadu, počestné a poctivé ženy. Kolébka evropské civilizace, Athény, také znala závoje. A zakazovala prostitutkám je nosit.

Radujme se i ze zabíjení 190 tisíc kachen v Holandsku. Kachny onemocněli ptačí chřipkou, a není proto pravděpodobné, že by se jako mrtvé dostali k nám na stůl, nebo do dvora a tím vyvolaly paniku v české kotlině. V té také pracuje bez paniky banka zvaná Raiffeisenbank. Nejenom ale v ČR, ale i v Rusku. Tam, v zemi zmítané sankcemi a proklínané EP, EK si jenom za ¾ tohoto roku zvýšila zisk o ubohých 20 procent, na pouhých 20 miliard Rublů. Pro úplnost informace dodávám, že ruský bankovní sektor v tomto roce se bude radovat, podle slov hlavního analytika Sběrbank, Michala Motovnikova, zisku ve výši 900 miliard Rublů. To je oproti loňskému roku velký skok: v 2015 to bylo pouhých 192 miliard Rublů, v roce 2015 – 589 miliard Rublů. ČR je v podpoře tvorby a převodu zisků bank do zahraničí zcela určitě silným konkurentem ruského bankovního sektoru.

Radovat se nebudou mnozí čínští investoři s plány na aktivity v zahraničí. Čínská vláda totiž pracuje na omezení investic v zahraničí s ohledem na situaci, kterou jsem popsal v odpovědích na otázky Parlamentních listů (25. 11. 2016). Omezení se budou týkat jak výše investic, tak i sektorů. Výše investic zůstane pro české poměry i nadále udivující, stejně jako sektory do kterých bude povoleno investovat. Ty totiž již v české kotlině prakticky neexistují. Až dozraje čas a rozhodnutí bude zveřejněno, napíši něco více na toto zajímavé téma.

Radovat, a ani zklidnit, se nemohou během adventu politici v USA a EU ze zprávy o předání důkazů použití zakázaných chemických zbraní tzv. opozici Asada ruskými vojenskými odborníky. Ti se dokonce rozhodli pro hledání zahraničních dodavatelů, po té, co objevili jim známé stopy, absenci talentu a výrobních možností u bojovníků. EU, EP a tzv. umírněná opozice, přející vidět Asada mrtvého a Sýrii na kolenou, podle očekávání mlčí.

Radovat, a ani zklidnit se v adventu nemůže Hillary a její podporovatelé. Přepočítávání hlasů v údajně perfektním volebním systému, a pravděpodobnost, že k přiznání volební porážky došlo až po domluvě současného prezidenta USA, Obamy, nevěští nic dobrého. To proto, že na přepočítávání se mimo jiné opět někdo obohatí. Bude tomu podobně jako v sousedním Rakousku. Tam číslo frustrovaných voličů a členů volebních komisí roste jako houby po dešti. Opakování voleb v Rakousku obohatilo přinejmenším výrobce obálek, a nabízí zamyslet se nad problematikou odevzdávání hlasu poštou, nebo on-line. Hlasování poštou má mimo jiné riziko spojené s místem počítání hlasů (okres, nebo obec apod.) a samozřejmě i se strachem partají z odstranění hlasování poštou. Hlasování on-line má riziko s falšováním čísla pasu, osobou, která opravdu dala údaje do systému, a v neposlední řadě i s nedostatečnou ochranou dat u státní správy, včetně robotů na tvorbu názorů, abych jmenoval některé. Uvádím rizika proto, že není možné tvrdit, že známé volební systémy mohou plnit ve skutečnosti a v současné realitě požadavky volebních zákonů. To nemluvím o zákonech o referendu. Věřím, že Itálie nám v příštích týdnech poodhalí část svého tajemství.

Radovat, a ani zklidnit se v adventu nemohou kritici českého ministra financí a bojovníci za oddělení od a pronikání podnikání do politiky. Nebude to trvat dlouho, a pan ministr bude moci poukázat na prezidenta Trumpa, na jeho opravdové a tzv. zájmové konflikty, poradce a bohatství. Kritici ministra by měli obdržet možnost si jet popovídat s americkým prezidentem na téma konfliktu zájmů, prodání podnikatelských impérií při vstupu do politiky apod. Forbes hodnotí privátní majetek Trumpa na 3,7 miliard USD. Již dnes je jasné, že zvolený prezident nic z toho neprodá jenom kvůli své nové funkci. To dokazuje jeho chování a konání.

Stačí se podívat na záznam z jednání s japonským premiérem Shinzo Abe. Jako samozřejmost se jeví přítomnost dcery Ivanky a jejího manžela Jareda ve velmi malé společnosti jednajících. Další veřejně dostupné prameny uvádějí, že Trump poděkoval za blahopřání ke zvolení prezidentu Argentiny, Mauricio Macri sdělením, že tam plánuje postavit obrovskou kancelářskou budovu. Dcerka Ivanka s jejím manželem Jaredem budou projekt realizovat, proto Trump rozhovor s prezidentem Macri ukončil, předal Ivance telefon, aby mohla sama pokračovat v rozhovoru přímo s prezidentem Macri, a on, zvolený prezident, mohl jít na jednání s indickými partnery. Jednání se samozřejmě konalo v Trumpově novém hotelu ve Washingtonu, TRUMP. I tento hotel to má v sobě. Je to produkt přestavby pošty, kterou si Trump pronajal od státu (za pouhé 3 milióny USD), a kterému bude od 20. ledna 2017 sám velet. Trump bude ve skutečnosti sám sobě pronajímat, mít možnost si změnit smlouvu. To není jediný důvod k radosti. Vedle toho bude mít od 20.1.2017 prezident Trump přístup k plné informaci o věcech Deutsche Bank. Ta jen tak mimochodem, financovala Trumpa, pravděpodobně i přestavbu pošty na hotel, a další projekty prezidenta. Deutsche Bank má také v USA existenci ohrožující problémy. Proto jedná s americkou vládou a úřady o mimosoudním smíru. Abychom si mohli užívat advent v klidu. I proto se zřekl zvolený prezident svého platu (400 tisíc USD ročně). Kdyby existovaly náhody, mohl bych se divit, mohl bych se naplnit nadějí, že i já se dočkám jedné, pro mne výhodné. Protože však náhody neexistují, doporučuji ministru financí ČR zafinancovat kritikům vzdělávací cestu ke zvolenému prezidentovi USA, nebo pozvat Ivanku a Jareda na návštěvu ČR. V programu návštěvy by mohl být například intenzivní kurz o transparenci, demokracii a konfliktech zájmů ve vysoké politice USA. To by byla radost, ne?

Radujme se, že hotel TRUMP je na adrese, 1100 Pennsylvania Avenue, a prezidentův úřad na téže ulici, pouze s číslem domu 1600. Těch přibližně 100 zahraničních diplomatů, kteří přijali nabídku na prohlídku hotelu, teď konečně ví, kde je možné za 650 USD plus za noc přespat a jednat. Proto není divu, že po návštěvě diplomatů je hotel vyprodán. A bude i nadále. Obchodní partneři prezidenta a politici z Ázerbájdžánu, Británie, Číny, Filipín, a kdo ví odkud ještě, vědí, že čas jsou peníze, a všichni mají málo času. Jak těžké je, a bude oceňovat majetek Trumpa, a oddělit ho od politiky, si mohu jenom stěží představit. To i proto, že Trump je značka. Jenom kouzelník může provést teleportaci majetku do nějakého fondu, který by akceptovali kritici průniku peněz do politiky a závistiví. Proto radujme se, že český ministr má kolegu za oceánem, že má možnost prosadit klid, s pomocí aktuálního vzoru.

Aby toho radování ale nebylo moc, neb všeho moc škodí, což platí i o homeopatii a bylinkách, připomínám jako přítel Skotska, že Trump podal mnoho žalob proti stavbě větrných elektráren ve Skotsku. V blízkosti svého golfového hřiště. Nigel Farage, kterého Trump přijal jako prvního po ukončených volbách, podle očitého svědectví, dostal na cestu domů radu: Nemám nic proti off-shore stavbám, ale politika Washingtonu a Londýna by neměla snižovat kvalitu výhledu prostřednictvím takových staveb (větrné elektrárny, parky). Kolik a jaké rady si odvezou čeští politici od zvoleného prezidenta USA, až dozraje čas, a dojde na ně řada, nevím. Ministr financí se může v každém případě radovat, protože jeho advent bude trvat přinejmenším tak dlouho, jako Trumpovo prezidenství. Advent a klid může narušit jenom přílet Trumpových poradců a konzultantů do ČR s cílem osvěty kritiků, nebo okázání pomoci ministru financí. Do třetice připomínám adventový a novoroční dárek třem prezidentům: USA, Ruska a Číny. Tím dárkem je plán Pentagonu, zaměnit mezikontinentální rakety Minuteman IIInovými, za cenu „černého pátku“ ve výši pouhých 62,3 miliard USD. Na koupi 400 nových raket je vyděleno 49 miliard USD, zbytek se spotřebuje na obnovu systému řízení a kontroly. Protože se musí spořit, budou se používat dosavadní raketová sila. Takže radujme se, veselme se, ale nezapomínejme, že i radost má svůj konec.

Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…