Jan Campbell: Shenzhen v Praze

05.05.2017 15:51

Nikde na Planetě probíhala urbanizace země, co se týče měřítka a rychlosti, podobně jako u ústí Perlové řeky do Jihočínského moře, těsně hraničícího s Hongkongem v blízkosti bývalého hraničního přechodu železniční tratě Hongkong – Kanton. Devět měst – Guangzhou, Foshan, Zhaoqing, Shenzhen, Dongguan, Huizhou, Jiangmen, Zhongshan and Zhuhai vytvoří k roku 2030 ultra – megapoli. Přibližně 110 kilometrů jihovýchodně od Kantonu, hlavního města jihočínské provincie Guangdong, se rozkládá město Shenzhen.

Jan Campbell: Shenzhen v Praze
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

První zmínky o Shenzhen ((Šen-čen),pochází z roku 1410, kdy zemi vládla dynastie Ming. Na území dnešního Shenzhenu se nacházely stovky zavlažovacích kanálů vedoucích k rýžovým polím a později vzniklé rybářské vesnici. V ní žilo až 4 000 obyvatel. Na území více než a00 let staré vesnice se nenachází žádné historické budovy. Potenciálu a strategické polohy místa si všiml čínský vůdce Teng Siao-pching, a nechal ji v roce 1979 přetvořit na speciální ekonomickou zónu. Ta měla konkurovat Hong Kongu. O hospodářské zóně psal zajímavě ve druhé polovině 80 let český autor publikací o Číně a mládeži v socialismu, Jaroslav Škvařil. Z bezvýznamné vesničky se stala díky obrovským zahraničním investicím prosperující metropole. V současnosti je Shenzhen významným střediskem obchodu a také důležitým dopravním uzlem. Místní přístav Yantian Port je druhým největším kontejnerovým terminálem v Číně a čtvrtým největším na světě. Shenzen patří rovněž mezi nejbohatší města Číny. Sídlí zde největší čínské banky, mnoho high-tech společností. A také společnost mého bývalého studenta ČVUT a VŠE. V Shenzhenu platí přísné dodržování zákonů, a žádost o pobyt je komplikovaná. Ve městě se nachází řada technologicky náročných závodů, které si žádají vysokou míru kvalifikace. Téměř třetina obyvatel je vysokoškolsky vzdělaných.

9. května 2017 bude v Praze delegace z Shenzhen, čítající několik zástupců čínských státních a soukromých institucí. Cílem návštěvy je navázat obchodní vztahy s českými společnostmi a usnadnit českým firmám investovat a podnikat v Shenzhenu. Od 9.30 hodin proběhne v Kaiserštejnském paláci, Malostranské nám. 37/23, 110 00 Praha 1 - Malá Strana, prezentace čínských představitelů a města Shenzhen, po níž budou následovat B2B jednání mezi institucemi, zejména z oblasti špičkových a smart technologií, výzkumu a vývoje, pokročilé výroby, dopravního průmyslu a dalších odvětví. Organizátorem akce je vládní agentura Invest Shenzhen, poskytující zahraničním společnostem profesionální služby při vstupu na čínský trh. Pánové Changsheng JIA, zástupce ředitele, Xiaowei DENG, Yongzheng LI, divizní šéf (Authority of Qianhai Shenzhen-Hongkong Modern Service Industry Cooperation Zone) a další, za českou stranu generální ředitel Czech Invest Karel Kučera, přiblíží problematiku, podnikatelská rizika a šance.

Pro informaci uvádím, že t.č. je v ČLR 19 hospodářských zón. Největší hospodářská zóna, která vzniká ze tří krajů (Anxin, Rongcheng a Xiongxian) v Provinci Hebei na základě získaných zkušeností s jižní hospodářskou zónou Shenzhen a východní hospodářskou zónou Pudong má odlehčit hlavní město ČLR. Peking bude podle slov prezidenta a Generálního tajemníka ÚV KS Číny Si Ťin-pching plnit jako centrum 4 základní funkce: Politické, kulturní, mezinárodní komunikační a výzkumně rozvojové. Z urbanistického a strategického hlediska vzniká z Pekingu, Tianjin a province Hebei tzv. metropolní region Jing-Jin-Ji. V něm bude žít celkem 130 miliónů obyvatel. Po vystěhováníměstské vlády Pekingu na východ, do Tongzhou a výstavbou mnohamilionového města Xiongan na druhé straně, bude mít Peking dvě symbolická křídla. Xiongan, s plánovanou rozlohou 2.000 km2 (pro srovnání Pudong 1.200 km2) nabízí výborné dopravně technické výhody: blízkost přístavů (Žluté moře), region se nachází paralelně k vysokorychlostnímu železničnímu spojení Peking – Hongkong, a v ne poslední řadě, nové obrovské letiště, které se staví na jihozápadě od Pekingu, se nachází na polovině cesty mezi Pekingem a Xiongan. K uvedenému se musí posuzovat nízké seismografické riziko, blízkost jezera Baiyang jako největší vodní rezervoár Severu Číny, a v neposlední řadě skutečnost, že všechny budovy kraje Xiongxian se budou vytápět pouze geotermálně. Tak vzniká v době velkých nejistot pilotní projekt na 20 let v kalkulované hodnotě 600 miliard CHF (podle USB Hongkong), odpovídající všem známým požadavkům na ochranu životního prostředí a boje proti korupci. Si Ťin-pchingova výzva – Byty jsou k bydlení a ne ke spekulaci – se plní od samotného začátku projektu: přibližně 70 realitních a investičních společností již ukončilo činnost po té, co 7 nemovitostních a pozemkových spekulantů bylo zatčeno. Nemohu než souhlasit s oficiální Xinhua: nová historie se začíná psát. Zájemcům o vývoj v ČLR a samozřejmě i o tento projekt doporučuji sledovat jako minimum hospodářský žurnál Caixin (Caixin Media Company Ltd., čínsky ???? vydává 4 žurnály: Century Weekly, China Reform, Comparative Studies a Caixin - China Economics & Finance).

Těm, kteří se vydají po semináři do Shenzhenu jako turisté nebo podnikatelé doporučuji se seznámit s místními zajímavostmi. K nim patří mimo jiné nejrůznější neobvyklé tematické parky rozkládající se na západním okraji Shenzhenu. Velkolepá Čína nebo Okno do světa nabízí k vidění modely slavných světových památek, včetně Eiffelovy věže a Velké čínské zdi. Ve Vesnici lidové kultury je možné se seznámit s čínským lidovým uměním. Řada veřejných parků vybízí k procházkám: Lianhuashan Park, Lizhi Park, Zhongshan Park a Wutongshan Park. Shenzhen se může také pochlubit jedněmi z nejlepších pláží v Číně. Golfová hřiště (World Cup Course, Faldo Course, Pete Dye Course, Vijay Course, Els Course, Ozaki Course a Zhang Lianwei Course) jsou součástí největšího světového golfového resortu Mission Hills. Byla navržena slavnými golfovými architekty a špičkovými hráči golfu. Nedaleký profesionální fotbalový klub Evergrande sídlící v Kuang-čou vlastní největší fotbalovou akademii s 50 fotbalovými hřišti, založenou v roce 2012 s investicí 185 milionů USD (Guangdong Sheng, Qingyuan Shi, ). V akademii studuje a trénuje 6 x týdně 2.500 mladých Číňanů pod vedením 24 španělských trenérů. Čekám, kdy se objeví v Číně první profesionální fotbalová akademie nezávislá od klubu. Samozřejmě vedená nezkorumpovaným profesionálem českého původu.

Pro zájemce o informaci ve spojení s návštěvou čínské delegace uvádím kontaktní adresu: ZDE (Michaela Očková). Další informace ZDE. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…