Jan Campbell: Si Ťin-pchingova lekce v Davosu

19.01.2017 12:29

Si Ťin-pchingova první cesta do zahraničí v 2017, je výjimkou, protože se jedná o návštěvu jedné země, což se v minulosti nikdy nestalo. Spojení státní návštěvy s první návštěvou čínského prezidenta na WEF vzbudilo velký zájem u médií a zainteresované asijské a západoevropské veřejnosti. Nevím, jak je tomu v ČR. Stačí se podívat na China Daily nebo na čínské TV kanály, aby se každý mohl přesvědčit o většinou se usmívající švýcarské prezidentce a občas usměvavém čínském prezidentovi. I to lze považovat za výjimku.

Jan Campbell: Si Ťin-pchingova lekce v Davosu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Výjimkou je i Si Ťin-pchingův úterní úvodní projevna WEF. Projev je k dispozici samozřejmě v čínštině, v angličtině na webových stránkách WEF, https://www.weforum.org. Velice dobře strukturovaný obsah projevu, příjemá mimika a řeč prezidentova těla dovolují nazvat vystoupení brilantním. Projev zcela určitě vzbudí zvědavost u Čínu neznajících, kteří se budou chít blíže seznámit s realitami Číny. V kontextu projevu je obtížné identifikovat někoho v EU, kdo by byl schopen v době velkých pochybností o své zemi, nebo o EU přesvědčit, že může hrát roli anti-Trumpa. Americký politolog Ian Bremmer označil Si Ťin-pchingův výstup jako výhru na celé čáře. A dodal, že je vidět v jakých problémech se nachází kapitalismus, když je Čína dnes vedoucím státem na světě s volným obchodem.

Potenciální partneři Číňanů by si proto měli prostudovat projev, již kvůli použitým metaforám, příslovím a citátu. Honey melons hang on bitter vines; sweet dates grow on thistles and thorns, znamená z pohledu filozofie, že není nic perfektního na tomto světě, a připomíná ukončující frázi v americkém filmu, Někdo to má rád horké. Nesmrtelnou hlášku Nïkdo není dokonalý si nechal režisér filmu Billy Wilder (1925-2001) vytesat na svůj náhrobek na hřitově celebrit v Los Angeles. Své má v sobě i citát zakladatele Červeného kříže, Henry Dunant, který použil Si Ťin-pching pro definici nepřítele: Our real enemy is not the neighboring country; it is hunger, poverty, ignorance, superstition and prejudice. Naším nepřítelem není sousední země, jsou to hlad, bída, ignorance, pověrčivost a předsudky.

Co se týče hlavních problémů světové ekonomiky uvedl následující tři: First, lack of robust driving forces for global growth makes it difficult to sustain the steady growth of the global economy. Second, inadequate global economic governance makes it difficult to adapt to new developments in the global economy. Third, uneven global development makes it difficult to meet people’s expectations for better lives. Pro jejich řešení mabídl čínskou variantu, stávající ze čtyř bodů, což je pro mne osobně zajímavé: First, we should develop a dynamic, innovation-driven growth model. Second, we should pursue a well-coordinated and inter-connected approach to develop a model of open and win-win cooperation. Third, we should develop a model of fair and equitable governance in keeping with the trend of the times. As the Chinese saying goes, people with petty shrewdness attend to trivial matters, while people with vision attend to governance of institutions. Fourth, we should develop a balanced, equitable and inclusive development model. As the Chinese saying goes, “A just cause should be pursued for common good.” Development is ultimately for the people. V další časti svého projevu uvedl statistická data týkající se hospodářství, zahraniční pomoci a investic v zahraničí, ukončených projektů, včetně 11 tisíc vzdělávacích kurzů v Číně pro 260 tisíc účastníků ze zahraničí. Jedná o aktivity posledních 38 let. Základ současného rozvoji Číny byl položen v roce 1979 první ekonomickou zónou v Šen-čen (čínsky ??; pinyin: Shenzhèn). To je dnes jedním z největších měst v ČLR, nacházejícího se v jižní Číně, v deltě Perlové řeky u hranic s Hongkongem, ve kterém dnes mimo jiné tvrdě a úspěšně pracuje jeden z mých bývalých českých studentů.

Si Ťin-pching se v projevu zmínil o své cca tři roky staré iniciativě, kterou zveřejnil a formuloval v projektu nazvaném Belt and Road. Nevím, zda je ČR jedním z více než sta zemí a organizací, které se projektu aktivně účastní. Skutečností je, že Čína investovala více než 50 miliard USD do zemí nacházejících se na trase projektu, čímž vytvořila desetitisíce nových pracovních mist pro místní občany. Zmiňuji se o projektu, protože v květnu t.r. se bude konat v ČLR forum, věnované všem otázkám spojených s Belt and Road.

V závěru příspěvku konstatuji, že den po projevu prezidenta Si Ťin-pchinga oficiální čínská media referují skromně. Není co dodat, když prezident řekl vše, co bylo potřeba. Jiný obrázek lze vidět na sociálních sítích: cynismem počínaje, přes vyjádření hrdosti a obdivu k prezidentovi a ČLR, a patrotickými tónya výzvami konče. Do tohoto obrázku výborně zapadají dnešní symbolické návštěvy WHO v Ženevě a OK v Lausanne. Poslání těchto krátkých návštěv ideálně doplňuje včerejší projev na WEF: ČLR je částí mezinárodního společenství, která se podílí na organizacích, které se musí na základě změn reformovat. Přišel čas, kdy je potřeba ukončit slibování a přejít ke konání a činům. To potvrzuje další výrok prezidenta: Victory is ensured when people pool their strength; success is secured when people put their heads together.

A aby toho nebylo málo, ozval se Anthony Scaramucci, člen přechodného týmu prezidenta Trumpa. Vyzval shromážděné elity k vystřízlivění, když se nechal slyšet, že sankce proti Rusku nedávají smysl. Proto očekávám, že brzo vznikne trojice, Trump, Si Ťin-pching a Putin, která bude pracovat ve smyslu slavného výroku Teng Siao-pchinga, který jsem použil v posledním příspěvku: nezáleží na tom, jakou barvu má kočka, černou nebo bílou. Dobrá je ta kočka, která chytá myši. EU probuď se! Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…