Jan Campbell: V předdveří Expo 2017

16.08.2016 14:39

Zatím víme, že vláda ČR svým rozhodnutím č. 494. ze dne 30. Května 2016 potvrdila účast ČR na Mezinárodní specializované výstavě Astana Expo 2017. Téma specializované výstavy je Energie budoucnosti.

Jan Campbell: V předdveří Expo 2017
Foto: Svetozár Plesnik
Popisek: Bajterek

Bezpochyby se jedná o zajímavé téma i pro české podnikatele nejenom v oblasti energie a úspor energie, ale i turismu, nehledě na určitá omezení. Konceptuální idea výstavy musí totiž brát ohled na pravidla BIE (Bureau International des Expoisitons, tj. Mezinárodního úřadu pro výstavnictví) se sídlem v Paříži. Od standartních národních výstav, jakou bylo například Expo Milano 2015, se Astana Expo 2017 liší tím, že má pevně stanovené téma, které má přitáhnout pozornost veřejnosti k zásadním výzvám, jež stojí před lidstvem a krátkou dobu trvání. To znamení, že výstava je i diskusní platformou. Astana Expo 2017 bude realizována na výstavní ploše v rozměru 25 ha, která je částí celkové výstavní zóny velké 149 ha. Expo 2017 bude trvat od 10.6. do 10.9.2017. Během těchto 3 měsíců se počítá s návštěvností cca 5,5 miliónů návštěvníků z mnoha desítek států. Pro srovnání uvádím, že výstavy v Zaragose v roce 2008 se účastnilo 104 zemí a výstavu navštívilo 5,5 milionů návštěvníků. Výstavy v Josu v roce 2012 se zúčastnilo také 104 zemí a výstavu navštívilo 8 milionů návštěvníků. Primárně se jedná o velice levnou prezentaci země na základě jednotného tzv. brandingu, omezující například extensivní komerční prezentaci, protože organizátor musí zemím nabídnout výstavní pavilón zdarma. Zatím nevíme, kdo je, nebo bude vítězem výběrového řízení na Komisaře výstavy a jaká koncepce výstavy zvítězila. Kandidát na Komisaře měl totiž předložit návrh koncepce výstavy a její realizace. Výběrové řízení bylo uzavřeno 25. července t.r. Chci věřit, že vzhledem ke krátké době přípravy výstavy bude rozhodnuto nejpozději ke konci t.m.

Než budou známy podrobnosti o koncepci a realizaci výstavy, která by neměla stát více než cca 98 milionů korun, a která nabízí cenově dostupnou možnost představit kvalitu českého pojetí energie budoucnosti státem a privátním sektorem, nabízím potenciálním návštěvníkům a účastníkům výstavy několik zajímavostí o Kazachstánu a jeho hlavním městě Astana.

Astana se překládá z kazašského jazyka jako hlavní město. Astana je poměrně velké město (v 2014 bylo registrováno 835,153 obyvatel), postavené podle plánu japonského architekta Kišo Kurokawa. Astana má velký počet vysokých budov neobyčejných forem a stylů. Jedním z hlavních symbolů Astany a soužití 140 národností Kazachstánu je The Palace of Peace and Accord (The Pyramid). Architektem projektu je Norman Foster. Pyramida je vysoká 77 metrů, má celkovou plochu 28 tisíc m2 a stavební náklady v roce 2006 dosáhly 58 milionů USD. Milovníci obchodních center si přijdou na své v The Khan Shatyr Mall. Toto obchodní centrum představuje největší stanovou (tented) konstrukci na světě. Architektem projektu je také Norman Foster. Výška objektu dosahuje 150 metrů, užitková plocha je 127 tisíc m2 a cena projektu v roce 2010 dosáhla také maličkosti: 400 miliónů USD. The Khan Shatyr Mall uvádím ne proto, abych dělal reklamu architektu Fosterovi, ale proto, že centrum bylo zařazeno Forbes Style Magazine mezi 10 nejlepších ekologických staveb světa, a je jediným ekologickým komplexem ve Společenství nezávislých států, který se dostal do seznamu. Jako třetí uvádím mešituHazrat Sultan, v překladu Apostolic Sultan. Mešita je pojmenována v čest básníka, filosofa a Svatého muslima 12 století, Sufi sheikh Hodja Akhmed Yassavi. Výška minaretu dosahuje 77 metrů, průměr kupole je 28 metrů, a na ploše 100.000 m2 se shromažďuje 10.000 lidí.

Baiterek Monument, je 105 m vysoká rozhledna, Ak Orda je sedmipodlažní 80 m vysoká a 36,720 m2 veliká rezidence prezidenta Nazarbajeva, pocházející z roku 2004. Astana Opera je třetí největší operou na světě, podobá se Velkému divadlu v Moskvě. Budova má plochu 64,163 m2, výšku scény 32 m a kapacitu 1.250 sedadel. Opera byla postavena podle návrhu architektů Arlotti-Beccu-Desideri-Raimondo a zmiňuji se o ní, protože jednou z atrakcí opery je lustr z českého křišťálu v rozměru 5 x5,5 m a váze 1,6 tuny. Největší potravinářský komplex města představuje pivovar postavený na klíč českou firmou VÚCHZ, který je, pokud se nemýlím, současně největší v Kazachstánu.

Těm, kteří si myslí, že Astana byla postavena nedávno, si dovoluji připomenout, že samotné město má téměř 200 letou historii. Město bylo založeno v roce1830 pod jménem Akmoly. Roku 1961 bylo město přejmenováno naCelinograd podle celin, jejichž obdělávání tehdy bylo v oblasti hlavní činností. V roce 1993 bylo ruské jméno nahrazeno oficiálním kazašským jménem Akmola. Nový název města, Astana byl ustanoven v 1998.

Příjemné je mezinárodní letiště Astana. Je tiché a nikdo na něm neuslyší křiky a hlasité informace jako je tomu na příklad na českých letištích, a především českých nádražích potápějících se při ohlašování v angličtině s americkým přízvukem. Tiché je asi také proto, že ho plánoval, stejně jako město, japonský architekt Kišo Kurokawa.

Nehledě na de-rusifikaci probíhající dvě desetiletí prakticky ve všech státech bývalého SSSR mnohá města jsou označena dvojjazyčně: rusky a kazašsky. Borovoje  je Burabaj Oskemen, je Oskemen, aby to měli i Angličané lehčí.

Pro ty, kdo má rád ženy nebo milenky, a čte občas místní noviny, neuškodí vědět, že ruské slovo tokalka dříve označovalo druhou ženu. Dnes slovo označuje milenkuTěm, kdo pojede na výstavu a má rád příroduvřele doporučuji navštívit dostupný východní Kazachstán, se svým horským a stepním panorama, jehličnatými lesy a jezery. Kdo má více času, může uvidět přírodní zázraky, které se nabízejí pouze těm, kteří rádi chodí pěšky.

Proto není divu, že program Astana Expo 2017 bude obsahovat také velkou mezinárodní turistickou konferenci. Očekává se účast více než 130 ministrů turismu. Energie budoucnosti, stejně jako turismus mají své základy v dialogu s přírodou. Pro nevěřící a ignoranty rizik, včetně tzv. black-out, která s sebou nese doba, razantní vývoj technologií a snižující se autonomnost konání člověka, doporučuji si přečíst román Tma, autora Ondřeje Neffa (2. vydání, Praha, Albatros, 2007, ISBN 978-80-00-02049-5): Klap! Od toho okamžiku ve všech technických zařízeních na planetě Zemi vodiče nebyly schopné vést elektrický proud.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…