Jan Campbell: Zvyk a zlozvyk

30.08.2016 19:15

V době konfliktů, především na prahu většího konfliktu, který (již) nevylučuji, se nabízí návrat k obsahům článků ze 7.4.2015 Sankce-Hloupost-Asymetrie a z 21.10.2015 Stolypin po druhé a také starý komentář, který jsem používal na univerzitě: nemáme problém s prognózou, mladý pane, ale máme opravdové problémy s jejich shodností s realitou.

Jan Campbell: Zvyk a zlozvyk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Teď na konci léta víme, že se para-olympiáda v Rio bude odehrávat bez Rusů, jejichž kvóty zcela očividně a protizákonně obdržely USA, a možná i bez Číny. Ta má minimálně tři důvody k odřeknutí: 1) zcela jasné narušení pravidel USA vůči Číňanům v soutěži (běh) OH v Rio, a 2) solidárnost s Ruskem v rámci transformačního procesu, který se zveřejnil materializací politikaření USA, MOK, WADA a dalších institucí, a který se stává součástí příprav válečného stavu jak západního, tak i východního světa. 3) Žaloby ruských sportovců u občanských, ne sportovních soudů ve Švýcarsku mohou vynést na povrch skutečnosti daleko nepříznivější pro USA, MOK, WADA a další instituce, které lze politicky zcela jinak zpracovat.

Zatím co na Západě se stále tváříme jako by hlavním problémem byli migranti, EK a brexit, vše ve stínu mlhavých diskuzí o armádě EU, prezidentské volební kampani v USA a potřebě udržet mír, Ukrajina prožívá kvalitativní změnu k horšímu. Zveřejnění utajovaných věznic a la Guantanamo, návštěva NATO velitele na východě Ukrajiny, kde se seznamuje se situací, zcela určitě ne s hospodářskou, výměna mediálního oligarcha a vedoucího prezidentské kanceláře Borise Ložkina absolventem Charkovského leteckého institutu, tvrdým manažerem a gubernátorem z Charkova, Igorem Rajninen, a v neposlední řadě řešení problému s Romskými občany v Oděské oblasti ukrajinskou policií a falšování frontových fotografií indikují vynucený přechod k nové politické sezóně a dokazují opak hlavní téze Ložkinovi knihy, nazvané Čtvrtá republikaproč potřebuje Evropa Ukrajinu, a ne Ukrajina Evropu. Odchod z prezidentské kanceláře a vchod do kanceláře a funkce šéfa Národní investiční rady a poradce prezidenta indikuje potřebu komunikace vlády s investory pomocí stejného, tj. podnikatelského jazyka. Osobně jsem přesvědčen, že žádná personální rošáda nepomůže zlepšit investiční klima Ukrajiny. Osobně dávám Ukrajině šanci na relativní klid do jara příštího roku, nebude-li tvrdá zima. Proč? Na rozhodující bitvu na východě Ukrajiny Kyjev nemá, USA také ne, a Rusko se připravuje na vážnější výzvu. Proto očekávám, že konflikt na východě Ukrajiny bude, i z mnoha dalších známých a méně známých důvodů, zamražen.

Příprava Ruska se projevuje v paralelních vojenských cvičeních s NATO. Prezidentem Putinem ve čtvrtek vyhlášené manévry v podmínkách válečného stavu znamenají pro západní veřejnost možnost si uvědomit, co, jak a proč může Rusko mobilizovat rychle a plošně, a srovnat si výsledky tohoto uvědomění s realitou konání NATO. Nejsem si jist, zda jsem porozuměl mlčení vlád evropských států, masových medií o skutečnosti manévrů v podmínkách válečného stavu. V žádném případě by veřejnost neměla být klamána politiky pomocí falešných nadějí, že se nás to netýká, nebo dokonce nedotkne. Vědomé zkreslování reality je trestné. Proto by veřejnost měla být upozorněna, podobně jako se to stalo a děje v SRN a připravovat se, cvičit na oficiálně nečekaná, pro vědoucí očekávaná překvapení. Ta nepřijdou podle lineárních analýz západních analytiků, ale na základě analýz paradoxů. To již samo, je špatná zpráva pro veřejnost, rozvědčíky a tajné služby. Proto by měla každá vláda jako minimum aktualizovat katastrofický scénář a výsledky bezpečnostních cvičení a být v dialogu s občany. Poslední bezpečnostní cvičení v Praze, jestli si dobře pamatuji, se konalo v 2014. Nepřineslo dobré výsledky ani pro mocné, nemocné, tím méně pro většinu bez moci.

Manévry v podmínkách válečného stavu v Rusku mně osobně indikují další procesy: 1) konečná pro hospodářské neoliberály v Rusku, 2) přechod k modifikované hospodářské politice na základě filozofie Stolypina (proto ten odkaz na článek v úvodu příspěvku) pod vedením poradce prezidenta Putina, akademika Glazjeva a podnikatele Titova, a v neposlední řadě, 3) výrazné varování pro zkorumpovanou politiku Ruské centrální banky. Zmiňuji se o ní, protože pracovníci RCB se budou muset účastnit manévrů v podmínkách válečného stavu. A pokud ještě platí stará pravidla pro chování a zákony v podmínkách válečného stavu, tak to bude poprvé v životě těchto tzv. bankéřů - lichvářů, kdy budou muset myslet a konat jinak. Jinak…každému i těm místním evropským ne zcela postižitelným doporučuji studium procesů a trestů v podmínkách válečného stavu. Možná, že by to pomohlo všem…možná, že manévry objektivně dokážou existenciální potřebu změnit zákon o RCB a její funkci. Jakákoliv změna současného zákona o Ruské centrální bance může totiž přinést pouze výhody ruskému hospodářství a dát další asymetrickou ránu US dolarové vládě ve světě.

Kandidátka Hillary tak dostala jedinečnou možnost skončit s protiruskou rétorikou, dostala možnost vysvětlit voličům, že jejich sen o vybombardování Ruska je opravdu jenom nerealizovatelný sen pošetilých. Dostala možnost vyjít bez pomoci ochranky a schůdků na vyšší argumentační úroveň se sponzory. Armageddon, který prý připravuje Rusko pro USA a svět, jak vytrvale hlásá, může jinak přinést vítězství a vláda prezidentky Clinton.

Kandidát Trump dostal jedinečnou možnost vysvětlit voličům, že to byly USA, kdo jako jediná velmoc v historii lidstva shodila atomové bomby na obyvatele státu, který byl připraven se vzdát. Dostal možnost vysvětlit voličům, že USA měly plány bombardovat SSSR v době tzv. studené války, a nebombardovaly SSSR jenom proto, že neměly dostatečné množství bomb. Poslední pokus USA podčinit si dočasně obrany neschopnou Ruskou federaci po atomovém útoku bylo odstoupení od smlouvy ze strany USA v roce 2002. Kandidát Trump má jedinečnou možnost vysvětlit pomocí video a youtube ze Sýrie působení ruských dálkových raket Kalibr, sub-orbitální mezikontinentální rakety schopné odkloňování typu Sarmat a podobných produktů. Trump a Clinton mají jedinečnou možnost vysvětlit voličům a světu existenciální potřebu dialogu a dohody. Putin naslouchá dýchání větru obou kandidátů. Každý z nich a každý z nás má své zvyky a tím i zlozvyky. Proto zvyk bývá i zlozvyk, a oba jsou silnou a nebezpečnou zbraní.

Nehledě na skutečnost, že longa consuetudo (dávný zvyk) je jeden ze základů práva již od doby Cicerona a Isidora ze Sevilly je dobré v době rostoucího vlivu Číňanů si připomenout čínské přísloví: tradičně čínsky ?????????;??????, zjednodušeně čínsky, ?????????;??????, anglicky Habits are cobwebs at first; cables at last. Návyky jsou pavučiny, na prvním místě; kabely na konci. Souhlasu netřeba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …