Jan Čermák: Český průmysl údajně potřebuje vyšší “dovozy” cizinců, ty ale opět rostou

04.10.2016 10:17

Česká ekonomika trpí nedostatkem levné kvalifikované síly, který je třeba co nejrychleji vyřešit “dovozem” Ukrajinců. Toť výstupy debaty kapitánů průmyslu na strojírenském veletrhu v Brně.

Jan Čermák: Český průmysl údajně potřebuje vyšší “dovozy” cizinců, ty ale opět rostou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Přesněji řečeno podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy je zapotřebí “dovézt” nějakých 140 tisíc technicky kvalifikovaných pracovníků, přičemž premiér Sobotka získávání pracovníků ze zemí nám kulturně blízkých údajně podporuje.

Výběr se nám tedy pěkně nepříjemně začíná zužovat - je totiž zapotřebí pracovní síla levná, technicky zdatná a kulturně blízká. Cynik by mohl říci, že takovému kritériu mohou vyhovět jenom roboti, ovšem pouze ti levní. Celkově však svízelná situace v českém průmyslu tak trochu připomíná situaci před vrcholem konjunktury v roce 2008, kdy v tomto sektoru byl rovněž akutní nedostatek levných kvalifikovaných pracovníků, který se řešil jejich “dovozem”.V letech 2006 až 2008 přibývalo v ČR okolo 40-70 tisíc cizinců (mezi)ročně, přičemž většina jich pocházela z “kulturně blízké” Ukrajiny. V roce 2009 se však dovozy cizinců s ekonomikou začaly propadat a teprve od roku 2014 vidíme opět zřetelný růst. Aktuálně tedy meziročně v ČR přibývá okolo 20 tisíc cizinců, přičemž necelá polovina je z Ukrajiny.

Zrychlí-li ještě naše ekonomika a firmy budou při nabírání cizinců ještě agresivnější, může tento přiliv snadno narůstat, takže se klidně můžeme dostat na maxima přítoku pracovníků z ciziny, který jsme viděli v roce 2007. Pokud bychom se na takové tempo dostali, tak postačí jen dva roky a mezera na trhu práce v podobě 140 tisíc levných technicky kvalifikovaných pracovníků bude ze zahraničí zaplněna. To není tak dlouhý horizont. Kromě toho konjunktura se může kdykoliv rychle ochladit a problém se sám od sebe vyřeší…

Jan Čermák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…