Jan Čermák: Chřadnoucí americký zahraniční obchod jako munice pro Trumpa a výzva pro dolar

08.03.2017 10:40

Spojené státy zaznamenaly v lednu obchodní deficit blížící se hodnotě 50 mld. USD, což je nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky. Export nestačí rychlému růstu dovozů, což nejenže účetně tlačí americký růst směrem dolů, ale samozřejmě přidává munici Trumpově administrativě v boji s neférovým zahraničním obchodem.

Jan Čermák: Chřadnoucí americký zahraniční obchod jako munice pro Trumpa a výzva pro dolar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Přitom podíváme-li se na grafy, tak opticky vzato celková obchodní bilance USA stagnuje již zhruba 7 let nad průměrnou měsíční úrovní 41 mld. dolarů, což směřuje běžný účet platební bilance k velmi přijatelné úrovni okolo 2,5 % HDP. Problém je, že pokud se podíváme pod povrch, tak za relativně bezpečným vývojem obchodní bilance, v dobách kdy dolar zpevňuje a americká poptávka roste rychleji než ve většině vyspělých zemích, stojí boom těžby břidlicové ropy a plynu, který významně zvýšil domácí produkci těchto surovin a zredukoval její dovozy.

V důsledku toho se měsíční schodky obchodní bilance USA v bilanci s ropnými produkty a komoditami snížila z desítek miliard na jednotky miliard.Na druhou stranu, pokud vyloučíme ropu a plyn, tak se zahraničně-obchodní bilance USA průběžně zhoršuje a fakticky dosahuje rekordních schodků z let 2005 a 2006.

Co z toho všeho plyne? Odmyslíme-li si politickou dimenzi celého problému, která může eskalovat v to, že americká vláda skutečně zahájí silné antiliberalizační kroky v zahraničním obchodě, tak zhoršování obchodní bilance opravdu může mít rozporuplné implikace pro americký růst.

Makroekonomickou nerovnováhu totiž může dále vyhrotit republikánský plán na snížení a implementace Trumpových infrastrukturních plánů, jež skrze podporu domácí poptávky dále nafoukne (neropné) dovozy. Na druhé straně pak může stát nervózní Fed, který by rád v takové situaci neutralizoval svoji uvolněnou měnovou politiku, což může udržovat dolar globálně silný a to paradoxně době, kdy by zhoršování americké obchodní bilance naznačovalo spíše pravý opak.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …