Jan Čermák: Italské banky a vládní dluh čelí výprodejům, výrazná finanční nákaza se zatím nekoná

29.11.2016 10:44

Jak se dalo očekávat, italský vládní dluh a italské banky se začínají dostávat pod stále větší tlak s tím, jak se blíží referendum o italské ústavě naplánované na tuto neděli. Neboli kreditní riziková prémie u italských vládních dluhopisů vůči německým Bundům se dále roztáhla a například ostře sledovaná banka Banca Monte dei Paschi, která je zralá na doplnění kapitálu, ztratila včera 14 %.

Jan Čermák: Italské banky a vládní dluh čelí výprodejům, výrazná finanční nákaza se zatím nekoná
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Ačkoliv politicko-hospodářské implikace italského referenda nejsou ani zdaleka tak zřejmé, tak minimálně některé evropské trhy se povezou na vlně nejistoty až do konce týdne. Teď jde o to, zdali Itálie dokáže vyprodukovat dostatečně silnou finanční nákazu, která by dokázala zasáhnout celou eurozónu a eventuálně se třeba přelila i do střední Evropy.

Prozatím, ale přesah italského politického problému není velký, takže logicky ani v našem regionu není nákaza vidět. To se samozřejmě může během pár hodin změnit, ale faktem je, že ani napojení středoevropských ekonomik na italský finanční systém či zahraniční obchod není nijak zásadní. Z pohledu rozpoutání finanční nákazy a eventuálního odlivu kapitálu ze střední Evropy může být ve skutečnosti nebezpečnější rychlý růst úrokových sazeb tažený ekonomikou Spojených států a potažmo Fedem. Konec konců platí, že globální růst úrokových sazeb a přitvrzování měnové politiky v USA by i pro samotnou předluženou Itálii byla výhledově možná větší hrozba než to, zda voliči odmítnou v referendu ořezat pravomoci Senátu.

Jan Čermák
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…