Jan Čermák: Jak moc jestřábí signál vyšle Fed při rostoucím předvolebním napětí?

02.11.2016 10:42

Pohled na prudce oslabující mexické peso (viz graf), které se stalo synonymem tržního strachu z prezidentování Donalda Trumpa, potvrzuje, že téma amerických voleb se rozehrálo opět naplno. Nejenže, že tak zastiňuje další důležitá data jako například včerejší index ISM, ale dokonce vrhá stín i na právě probíhající zasedání Fedu. Za jiných okolností by totiž jednání FOMC bylo co do důležitosti jasně nejtěžším kalibrem, neboť zvýšení úrokových sazeb se blíží.

Jan Čermák: Jak moc jestřábí signál vyšle Fed při rostoucím předvolebním napětí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

A jaký dnes přesně Fed večer doručí vzkaz? Podle našeho názoru by komentář FOMC měl sice vyslat jestřábí signál v tom smyslu, že popíše makroekonomická rizika jako (skoro) vybalancovaná, avšak mohou se v něm objevit i mírně znejišťující prvky. Předně, Fed zřejmě s ohledem na předvolební výprodej neuvede explicitně, že chce v prosinci zvýšit úroky, jako to udělal přesně před rokem, kdy potřeboval trh na zvýšení sazeb lépe připravit. Připomeňme, že (implikovaná) tržní pravděpodobnost toho, že Fed na příštím zasedání zvýší úroky, byla tehdy viditelně nižší než dnešních 68 %. Jako další neutralizující faktor pak může zapůsobit i fakt, že pro okamžité zvýšení úroků zřejmě zvednou ruku jen dva členové FOMC (oproti třem hlasům minule).

Nicméně, i když bude Fed večer relativně neutrální a ohledně růstu úroků méně konkrétní (než by se čekalo), volatilitu na trzích to zřejmě do příštího úterý neuklidní. Trhy budou až do amerických voleb hltat každou zprávu týkající se předvolební kampaně, průzkumů či populární kauzy s emaily Hillary Clintonové. Teprve příští středu ráno až budou přibližně známy volební výsledky se pozornost opět soustředí na makroekonomické fundamenty a chování tvůrců hospodářských politik v čele s americkými centrálními bankéři.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla