Jan Čermák: Je problém jen v Číně anebo spíše někde jinde a hlouběji?

20.01.2016 10:42

Závan optimismus, který se objevil včera na globálních trzích, příliš dlouhou nevydržel. Ropa se s čínským akciovým trhem zase sune dolů a celkově medvědí nálada je opět patrná i jinde.

Jan Čermák: Je problém jen v Číně anebo spíše někde jinde a hlouběji?
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Na rozdíl od samotného začátku se však zdá, že nečekaný pesimismus se nešíří jen od dua Čína-ropa směrem k ostatním, ale výprodej má již svoji vlastní dynamiku i na jiných trzích, když samozřejmě nejsledovanější jen ten akciový v USA. A co mu tedy kromě ropy a Číny může ještě vadit?

Předně jsme na počátku kvartální výsledkové sezóny a vstup do ní je evidentně rozpačitý. Prozatím z indexu S&P500 reportovala méně než desetina firem, takže nelze z výsledků činit velké závěry, ale počet pozitivních překvapení není nijak enormní (u tržeb je to dokonce jen těsně nad 50 %), přičemž zisky reportovaných firem agregovaně klesají meziročně o 5,7 %. To zřejmě nejsou pro trh čísla, na kterých by se dalo pozitivně stavět. Na druhou stranu - jak bylo řečeno výše - výsledková sezóna teprve začíná a třeba klíčoví technologičtí giganti (Apple, Google, Amazon či Facebook) své zisky ještě nereportovaly.

Za druhé, ač se to nedá přesně změřit, tak do výkonu specificky amerických akcií začala promlouvat prezidentská kampaň. Odmyslíme-li si fakt, že nabídka hlavních kandidátů na post amerického prezidenta je možná nejslabší za několik posledních desetiletí, tak některé sektory musí zjevně znervózňovat, co hlavní favorité říkají. Možný lídr demokratické kandidátky Hillary Clintonová např. sestřelila akcie výrobců léčiv tím, že slíbila daleko větší regulaci tohoto odvětví. Republikánský favorit Donald Trump si zase včera vzal na mušku Apple a jemu podobné firmy a řekl, že se zasadí o to (pokud bude prezident), aby se výrobky jako např. iPhony vyráběly (jen) v USA.

No a nakonec je tu Fed-faktor. Obecně vzato riziková aktiva nemohou mít radost z toho, že rétorika Fedu zůstala nehledě na globální výprodej až nečekaně neutrální, což implikuje, že příští týden by si na svém zasedání americká centrální banka mohla ponechat otevřená vrátka ke zvýšení úroků i v březnu. Pokud to však takto půjde dál a globální finanční podmínky se budou dále utahovat (skrze nižší ceny akcií a vyšší kreditní rizikové marže), tak si lze těžko představit, že by Fed něco takového nevzal v úvahu a nenaznačil pauzu.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…