Jan Čermák: Majitelé drahých vládních dluhopisů by měli zbystřit

03.03.2016 15:48

Oficiální únorové statistiky z amerického trhu práce máme sice před sebou, nicméně již z čísel, která byla zveřejněna dosud v tomto týdnu, lze usuzovat, že americká ekonomika si navzdory všemu stále užívá solidní konjunkturu.

Jan Čermák: Majitelé drahých vládních dluhopisů by měli zbystřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Ať už vezmeme překvapivé vylepšení hlavního indexu podnikatelské nálady v průmyslu (ISM), silné údaje o stavební výrobě, prodeje automobilů či například včerejší data z trhu práce (ADP), tak vše ukazuje na to, že únor rozhodně nebyl pro USA hospodářsky špatný měsíc. Vše tak nasvědčuje tomu, že největší ekonomika světa v tomto roce roste, respektive její růst je oproti předchozímu kvartálu nepochybně svižnější (náš běžící odhad ukazuje na růst 2,6 %). To vše se přitom děje v podmínkách, kdy nominální mzdy rostou téměř tříprocentním tempem a kdy je jádrová inflace na úrovni 2 % a bude se po většinu tohoto roku držet nad touto hranicí.

Dáme-li si takto vše dohromady, pak počítat s tím, že americká centrální banka bude celý rok sedět se založenýma rukama a bude držet úrokové sazby stále jen těsně nad nulou, je přece jenom poměrně odvážné. V současnosti se sice trh již opatrně přiklání k tomu, že Fed by mohl letos ještě jednou zvýšit úrokové sazby, ale ještě pár dní zpátky nebylo v dolarové výnosové křivce započítáno na 2016 ani ťuk. Podle našeho názoru by však Fed mohl (pokud Čína nedevalvuje) zvýšit úroky ve volebním roce dvakrát (celkem o 50 bazických bodů), což implikuje, že úrokové sazby, resp. výnosy dluhopisů by se měly posunout viditelně výše. A půjdou-li dolarové úroky nahoru, tak ceny bezpečných vládních dluhopisů naopak dolů a to nejen v Americe, ale velmi pravděpodobně i v Evropě.

Autor je bankovní analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty