Jan Čermák: Slabší trh práce přihrál munici holubicím uvnitř Fedu

10.09.2012 9:24

Zatímco první vrchol minulého týdne, kterým bylo zasedání ECB, způsobilo na finančních trzích (především na těch dluhopisových v eurozóně) euforii, potom v pátek zveřejněné statistiky z amerického trhu přinesly spíše rozpaky.

Jan Čermák: Slabší trh práce přihrál munici holubicím uvnitř Fedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvoueurová mince

Míra nezaměstnanosti sice poklesla na úroveň 8,1 %, ale na druhou stranu přírůstek pracovních míst ve výši 96 tisíc je naopak zjevným zklamáním. Navíc dále stoupá počet těch, co opouští trh práce jako takový (klesá míra participace) a dále zpomaluje růst mezd.

Nyní budou globální finanční trhy netrpělivě čekat, jak výše uvedené informace vyhodnotí americký Fed na svém zasedání tento týden. Holubice uvnitř vedení Fedu budou chtít ekonomice pomoci a půjde o to, zdali zvítězí názor, že je třeba nakupovat další aktiva do bilance centrální banky. Podle našeho názoru páteční data bohužel jednoznačnou odpověď nedávají. Fed buď k této akci může přistoupit za dva dny, anebo s ní počkat na konec října.

Jestliže pátečními statistikami z amerického trhu práce jeden hektický týden skončil, pak ani v tom nadcházejícím si finanční trhy rozhodně nevydechnou. Klíčové události se tentokrát seskupily na středu, resp. na čtvrtek. Kromě již avizovaného zasedání Fedu se totiž bude čekat především na výrok německého ústavního soudu, který má rozhodnout, zdali existence nového záchranného mechanismu (ESM) je v souladu s německou ústavou. Kromě toho však ve stejný den také proběhnout parlamentní volby v Holandsku a největší firma světa (Apple) představí nový iPhone. Polovina pracovního týdne do značné míry rozhodne, zdali nová maxima u trhů s rizikovými aktivy (včetně střední Evropy) jsou udržitelná a zdali je opravdu zaděláno na bohatší konec roku, jak to nyní vypadá.

Jan Čermák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…