Jan Čermák: Stopař napoví, jak bobtnají devizové rezervy ČNB či jaký americký HDP

27.01.2017 10:13

Zajímá vás, kam až dnes nabobtnaly devizové rezervy ČNB v poměru k HDP, či jaký bude lednový přírůstek pracovních míst v USA? Odpověď zná náš “Stopař” alias nová webová stránka pro prezentaci našich běžících makro-odhadů.

Jan Čermák: Stopař napoví, jak bobtnají devizové rezervy ČNB či jaký americký HDP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zde se tedy dozvíte, že devizové rezervy ČNB dnes již zřejmě překročily 55 % českého HDP a privátní payrolls budou možná příští týden atakovat 200 tisíc.

Konstrukce běžících odhadů, či chceme-li nowcastů, již dávno není analytickou módou, ale stala se běžnou součástí prognostického aparátu ekonomů. Nejde však o prognózy v pravém smyslu slova, neboť nowcasty vlastně předpovídají současnost. Třeba, jak vysoké jsou asi devizové rezervy ČNB v poměru k českému HDP právě dnes, když přesný údaj rezerv za leden budeme znát až 7. února a výsledek HDP za první kvartál dokonce ještě daleko později. K výše uvedenému je nicméně třeba dodat, že běžící odhady, resp. třeba ty co najdete na stránce Stopaře, se mohou, ale spíše nemusí shodovat s oficiálními odhady daných ukazatelů pro zvolené období.To se může týkat například odhadu růstu HDP pro daný kvartál, kdy se v případě nowcastu jednoduše sebere vše, co bylo v tomto čtvrtletí dosud zveřejněno za data, hodí se to do stroje a vypadne nějaké číslo (růstu). Oficiální odhad růstu HDP naproti tomu může být sofistikovanější a může být postaven na skutečné prognóze dílčích složek růstu pro dané čtvrtletí.

A když už jsme u těch běžících odhadů HDP, tak nelze nezmínit výsledek růstu americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí 2016, který bude zveřejněný dnes odpoledne. Náš nowcast pro tento údaj ukazuje na růst 1,4 %, což se ve světle jiných výpočtů může jevit jako poměrně nízké číslo a pravda může být blíže hodnotě 2 %, což je přibližně i odhad trhu (např. však nejslavnější nowcast z atlantského Fedu - GDPNow - vidí růst téměř 3 %). Pokud by odpoledne americký růst nezklamal a byl nakonec spíše v intervalu 2-3 %, tak to bude velmi důležitý signál pro trhy, neboť zasedání Fedu je za rohem, resp. příští středu.

Jan Čermák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…