Jan Čermák: Strýček Sam si vyšlápl na fotbalové Ivánky z FIFA

27.05.2015 10:21

Mezinárodní fotbalová federace FIFA a všichni ti vykutálení fotbaloví Ivánci, co tak hezky umí jít "štěstíčku naproti", by měli zbystřit.

Jan Čermák: Strýček Sam si vyšlápl na fotbalové Ivánky z FIFA
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Strýček Sam totiž nerozdýchal inovativní rozhodnutí delegátů FIFA uspořádat supervýnosné mistrovství světa ve fotbale v malé zemi uprostřed pouště (a ještě k tomu v listopadu) a začíná vydávat zatykače. Samozřejmě, že jde o peníze až v první řadě a americkým soudům a žaláři mohou čelit nejen ti, co tak nezištně přiklepli pořádání fotbalového mistrovství Qataru v roce 2022, ale i ti, co hlasovali za mistrovství v Rusku v roce 2018.

Řeknete si, proč se na tomto místě zaobírat mezinárodní korupcí fotbalových bafuňářů, když nijak nesouvisí s globální ekonomikou či trhy? Možná ne na první pohled, avšak existuje řada vědeckých studií, která s pomocí makroekonomické teorie a empirie prokazuje, že úroveň korupce negativně ovlivňuje potenciál ekonomiky. A možná také (právě) proto, že u nás stále nepostradatelní Ivánkové sedí na svých místech a hlídají, aby rozhodčí i v okresním přeboru „pískali rovinu“, nepředvedla česká ekonomika za deset let vůbec nic.Negativní vazba korupce => nižší potenciální růst ekonomiky se projevuje spíše v horizontu let, avšak u finančních trhů je reakce rychlejší, a tak existují i zcela aktuální (negativní) příklady dokumentující, kterak korupce může investorům pěkně zavařit. Vezměme si třeba takovou Brazílii, a teď ne kvůli fotbalu. Brazilský real, akciová burza, ale i dluhopisy patří letos k nejhůře performujícím trhům mezi tzv. emerging markets, přičemž tyto mizerné výsledky nejsou způsobeny jen propadem ekonomiky v tomto roce. Za mizerným výkonem brazilských aktiv stojí i rozsáhlý korupční skandál týkající se státního petrochemického gigantu Petrobras.

A kdyby snad někdo pochyboval o tom, že korupce nemá dopad na ekonomiku a trhy aktiv, nechť si vzpomene na řeckou ságu, se kterou jsme nuceni žít poslední měsíce a roky. Kdyby vláda v Řecku na přelomu století nemanipulovala s účetnictvím státu, tak tato země nebyla přijata do eurozóny a dnes jsme se možná nebavili o tom, jestli 5. června defaultuje až MMF nezaplatí 300 milionů euro.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…