Jan Čermák: Úrokové sazby táhnou na sever

18.04.2019 12:59

Vládní dluhopisy dostávají v posledních týdnech do těla. Výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu vzrostl od konce března přes 20 bazických bodů, což na ceně vyrobí ztrátu více než jeden a půl procenta. Růst výnosů německých vládních dluhopisů nevypadá (prozatím) tak dramaticky, ale cenově ztrácejí plus mínus stejně jako jejich americké protějšky.

Jan Čermák: Úrokové sazby táhnou na sever
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Nicméně, nehledě na aktuální růst výnosů, resp. obecně tržních úrokových sazeb v USA a v EU, zůstává jejich hladina ve zpětném pohledu relativně nízká a především z hlediska tržních očekávání ohledně budoucí politiky centrálních bank. Trh stále sází na to, že příští posun úrokových sazeb od Fedu bude dolů a od ECB držící úroky hluboko v záporu se neočekává v dohledné době (18 měsíců) prakticky nic. Z pohledu inflačních očekávání pak zůstává tristní situace v eurozóně, kde trh zcela ztratil víru v to, že ECB bude schopna v daleké budoucnosti naplnit svůj inflační cíl (forwardově očekávaná meziroční inflace “pět let za pět let” je na úrovni 1,39 %).

Otázka však zní, je takový inflační pesimismus a z toho vyplývající holubičí očekávání trhu na místě? Akciové trhy rostou, trhy práce jsou velmi napjaté, což se konečně i ve vyspělých zemích začíná projevovat i v růstu mezd. Do toho nám rostou ceny ropy a některých dalších komodit. Je za této makroekonomické konstelace rozumné očekávat, že nám hrozí spíše dezinflační než inflační tlaky?

Samozřejmě dluhopisoví býci se stále snaží vytáhnout argumentační trumfy typu brexitu či obchodních válek a souvisejících negativních dopadů na globálních ekonomiku. Jsou však tyto kauzy na mediálním ústupu opravdovými argumentačními trumfy pro ty co hlásají, že bude hůře? Také tomu může být přesně naopak, což konec konců již můžeme trochu vidět ve čtvrtek, kdy budou zveřejněny v eurozóně (ale i v USA) důležité indexy podnikatelských nálad za duben. Jejich, byť jen nepatrné vylepšení, může být pro stále velmi drahé vládní dluhopisy, další velmi nepříjemnou zprávou.

Jan Čermák
Analytik 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …