Jan Čermák: V očekávání snížení úroků od Bank of England vše roste jako z vody

14.07.2016 10:51

Kvartální výsledková sezóna ještě ani pořádně nezačala a akciové trhy stále rostou jako z vody.

Jan Čermák: V očekávání snížení úroků od Bank of England vše roste jako z vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pro akcie Brexit jako kdyby neexistoval a klíčové indexy (včetně emerging markets) dokonce ignorují, že se ropě příliš nedaří. Averze k riziku tedy klesá, ale s ní překvapivě nejde ruku v ruce pokles zájmu o bezpečná aktiva v čele s vládními dluhopisy.

Není to přitom poprvé, kdy se tato zajímavá tržní konstelace, kdy rostou ceny prakticky všech tříd aktiv, objevuje. Základním předpokladem k tomu, aby nastala, je dostatečný přebytek volné likvidity na trhu, která hledá jakýkoliv zajímavý výnos. Další nutnou nikoliv však postačující podmínkou ke vzniku takové situace je pak to, že inflace, resp. inflační očekávání zůstávají nízká a trh se tudíž nebojí, že by (budoucí) růst cen znehodnotil reálné výnosy z držených aktiv. Přesně to se nyní děje a navzdory tomu, že ve finančním systému přibývá stále více volné likvidity, tak inflační očekávání zůstává nízká. Dokonce tak nízká, že trh například nevěří, že se Fedu či ECB podaří v dlouhém období přiblížit inflačnímu cíli (2 %).

Do tohoto zvláštního tržního kontextu zapadá i dnešní rozhodnutí Bank od England. Britská centrální banka zřejmě dnes sníží úrokové sazby (a když ne dnes, tak za měsíc) a to vše v situaci, kdy libra dramaticky oslabila a inflace díky tomu určitě (minimálně krátkodobě) vzroste. Toho se však britské trhy včetně dluhopisového evidentně nebojí, spíše se sází na to, že navzdory znehodnocení vlastní měny a extrémně uvolněné měnové politice antiinflační síly (i vinou Brexitu?) převáží. S takovým přesvědčením se netřeba bát nakupovat britské akcie či dluhopisy, tím spíše, že Bank of England může ke snížení úroků ještě přihodit dáreček v podobě dalšího kola kvantitativního uvolňování (alias nákupy aktiv do své bilance “financovaných” tiskem peněz).

Jan Čermák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…