Jan Čermák: Volby do amerického Kongresu se blíží…

01.11.2018 15:54

Ačkoliv Trumpově administrativě slibovala celá plejáda rádoby-analytiků brzký konec, tak Ameriku čekají příští úterý řádné a tedy jen plánované volby do Kongresu.

Jan Čermák: Volby do amerického Kongresu se blíží…
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Volby, které se odehrávají uprostřed prezidentského volebního cyklu a při nichž se volí celá dolní komora (Reprezentantů) a třetina Senátu, zpravidla nemají pro globální finanční trhy takovou důležitost, ale jak mají ekonomové dnes často ve zvyku říkat “this time might be different”.

V případě nadcházejících voleb do Kongresu se totiž nebude hrát o nic jiného, než zda se demokratům podaří ukořistit, alespoň jednu z komor Kongresu, což by jim dalo možnost blokovat po zbytek volebního období veškerou legislativu prezidenta Trumpa. Zatímco vítězství demokratů v dolní komoře Kongresu se zdá být podle předvolebních průzkumů pravděpodobné, tak boj o majoritu v Senátu je vyrovnanější. Nicméně podle průzkumů a sázkařů zde mají naopak navrch republikáni. Nic však není předem jisté, což se konec konců ukázalo ve volbách v roce 2016, kde indikace předvolebních průzkumů (a jejich agregátoři) jakož i sázkové agentury fatálně selhaly.

Pojďme si však říci, co papírově vzato mohou různé volební výsledky znamenat pro trhy. Pokud se republikánům podaří udržet alespoň jednu komoru Kongresu, tak počítejme se zachováním statu quo, které je zřejmě v cenách a tak reakce trhů by neměla být velká. Naopak pokud se republikánům podaří udržet obě komory, tak lze teoreticky sázet na to, že fiskální expanze bude pokračovat, což bude americké úrokové sazby a dolar tlačit výše. Naopak vítězství demokratů v obou komorách by mohlo vést k mnoha politickým konfliktům mezi prezidentem a Kongresem (vedoucím např. k dočasnému zastavení financování vlády), přičemž demokraté by se mohli pokusit negovat některou legislativu přijatou republikány. Takový scénář by papírově vzato mohl vést k nižším výnosům amerických dluhopisů a potenciálně slabšímu dolaru.

Ale to je jen věštění z křišťálové koule a i tady je třeba zopakovat disclaimer v podobě anglického klišé “this time might be different”.

Jan Čermák
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…