Jan Ferenc: Máme se těšit na levnější vodu?

27.03.2018 15:50

Ministerstvo financí prý zlevní vodu. Chce totiž snížit DPH u řady zboží včetně vodného a stočného. A ohlídat, aby „rozdíl nezůstal u vodárenských společností. Nejsem si jist, jak to hodlá MF udělat. Protože cenu vody určují města a obce. Bez ohledu na to, zda v daném místě hospodaří soukromá či municipální společnost.

Jan Ferenc: Máme se těšit na levnější vodu?
Foto: archiv JF
Popisek: Jan Ferenc

Navíc, hnutí ANO podmiňuje tento krok rozšířením EET. Které nikdo nechce a kolem kterého už byla pěkná soudní blamáž. Na druhou stranu, potenciální vládní partneři – ČSSD a KSČM – asi budou těžko svým voličům vysvětlovat, že jim nechtějí zlevnit mj. některé služby, vodu a pivo. Skoro by se dalo říct, že jim ANO tuto lákavou marketingovou oblast vyfouklo.

Zdanění vody patří k nejvyšším

Po snížení daně z vodného a stočného volají vodohospodáři už léta. Argumentují tím, že zdanění těchto komodit patří u nás k nejvyšším v Evropě. My máme u nás vůbec vysoké daně. Je pravda, že kolem 20 % DPH má většina států. Ale je také pravda, že řada z nich má dvě i tři snížené sazby. A zahrnuje do nich širší okruh zboží než ČR. (Irsko a Francie jich mají dokonce šest.) U vody stoupala daň v ČR z 5 % na 9 %, potom 10 % a nakonec na 15 %.

Podle vodohospodářů u nás z každé vybrané koruny jde zhruba 40 haléřů státu. Prostřednictvím DPH, vedlejších nákladů práce, spotřebních daní u nakupovaných pohonných hmot, poplatků atd.

A co růst nákladů?

Takže se teď voda zlevní? Těžko říct. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) tvrdí, že by neměla razantně růst. Takže při snížení daně by mohla možná i zlevnit. Nelze ale nevidět, že v budoucnu zřejmě vzrostou náklady ve vodohospodářství.

O problému kalů se moc nemluví, ale je to vážné. Jsou to usazeniny z čističek odpadních vod. Dnes se používají na hnojení. Od r 2020 to bude mnohem těžší až nemožné. A vodohospodáři se s tím budou muset draze poprat. Třeba za cenu drahé výstavby bioplynových stanic, které kaly zužitkují.

Na desítky miliard se odhaduje deficit v investicích do vodovodů a kanalizací. Především v malých obcích, které si vše spravují samy. Například představitelé Plzeňského kraje odhadují jen ve svém regionu deficit na 10 miliard korun.

Další problém spočívá v tom, že do dopadů směřuje stále větší množství chemie a léků a bude stát nemalé peníze je odstranit z odpadních vod. Třeba u těch léků platí, že podle výzkumů zatím velké problémy nepředstavují. Jenže co není, může být. Spotřeba léčiv stoupá. Hlavně léky na bolest jí někteří jak svačinu a prudce roste spotřeba antidepresiv. Odhaduje se, že je v ČR pravidelně bere více než 600 tisíc lidí. Podle OECD 5x více než v roce 2010! A zhoršuje se i kvalita a dostupnost podzemních vod.

Snížit DPH na vodu by bylo jen logické. Voda je konec konců pořád něčím, co prší z oblohy. Měli bychom spíše platit za její vyčištění, rozvod do domů, kanalizaci a znovu vyčištění, než z ní něco odvádět státu. Je to základní životní potřeba. Takže jsem pro. Ale spíš proto, aby se nutné investice nepromítly do vyššího růstu cen. Než aby jednorázově zlevnila.

(autor je ekonom a publicista)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…