Jan Ferenc: Šlehni si Prozac a ulovíš rybu (na Vánoce)

15.12.2017 12:50

Když budeme pořádně užívat antidepresiva a občas jich ještě pár přihodíme do odpadu, budou nám ryby skákat na udici raz dva. Podle Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích jsou pstruzi žijící pod čističkami odpadních vod bezstarostní a lehkovážní, takže se snáze stávají kořistí dravců. Poněvadž mají v těle antidepresiva.

Jan Ferenc: Šlehni si Prozac a ulovíš rybu (na Vánoce)
Foto: Archiv Jana Ference
Popisek: Jan Ferenc

Samozřejmě, s tím snazším rybolovem jde o velkou nadsázku. Nicméně, zmíněný výzkum fakulty rybářství a ochrany vod alarmující není i je. Více než o stav současnosti jde totiž o trendy a o budoucnost. A o naše chování.

Všechny čističky jsou v ČR stavěny a provozovány na základě platných limitů. Každé rozšíření jejich záběru znamená investice a tudíž náklady, které se promítnou do ceny vody. O zdražování rozhodují obce a města. Nerady, je to nepopulární.

Světe div se – na farmaka, podobně jako třeba hormony, žádné normy neexistují. Možná proto, že se nikomu nechce píchnout do vosího hnízda. Ale možná taky proto, že to s farmaky ve vodě zatím není nijak hrozné.

Například v letech 2009 až 2011 studovali přítomnost čtyř hojně užívaných léků v pitné vodě odborníci Státního zdravotního ústavu. Došli k závěru, že ve vodě z podzemních zdrojů se téměř nevyskytují, z povrchových pak v minimálním množství.

Je známou skutečností, že močí či přímo vyhazováním do toalet vypouštíme do přírody především ibuprofen (Ibalgin, Apo-ibuprofen, Nurofen, Brufen…). Vodohospodáři tvrdí, že i když na něj nejsou čističky stavěné, dokáží jej zachytit až 99 %.

Jenže farmaceutický průmysl vymýšlí stále nové léky, lékaře tlačí k tomu, aby jich stále více předepisovali, a lidé jich stále více chtějí. Vodohospodáři a ekologové už řadu let diskutují o hormonální antikoncepci, lécích proti zánětům, revmatu, epilepsii a právě antidepresivech. Podle údajů České lékařské společnosti je pravidelně užívá 650 tisíc obyvatel České republiky (!). A to nemluvíme o těch, kteří je berou občas. A o spotřebě anxiolytik – tedy léků na úzkost. Podle OECD zkonzumujeme 5x víc antidepresiv než v roce 2000 (alespoň tak to cituje doktor Jan Hnízdil).

To aby se z toho za chvíli zbláznili vodohospodáři i ryby. Psát o těchto lécích před Vánoci mi přijde příznačné. Jde nejen o svátky klidu, míru a pro věřící příchodu Ježíše Krista. Jde také o období stresu a psychické zátěže. Nejen pro ty, co chtějí lásku vyjadřovat hmotně a nestíhají, nebo nemají dost peněz. Ale hlavně pro ty, kdo jsou sami.

Ono se to snadno radí, ale přeci – co třeba místo balíčku prášků nebo láhve špiritusu (v tom jsem my Češi taky hodně dobří) zkusit dlouhou procházku, výlet, lyže… Anebo si začít vyřizovat rybářský lístek. A když to nepomůže, tak holt psychologa. Ona řada těch antidepresiv má dost nebezpečné vedlejší účinky. Zatímco při chození na ryby člověk přinejhorším chytí rýmu nebo ischias.

Jan Ferenc, ekonom a publicista

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty